Бензинът в Иран едва 12.6 стотинки за литър, в Саудитска Арабия 17 стотинки

809
Бензинът в Иран едва 12.6 стотинки за литър, в Саудитска Арабия 17 стотинки

В Саудитска Арабия бензинът струва около 45 цента за галон (3.78 литра), или 11.9 цента за литър, което въз основа на курса на долара към момента възлиза на около 17.14 стотинки за литър.

По-ниска е дори цената на бензина в Иран, където той се продава за 33 цента за галон, което прави литъра едва 12.57 стотинки.

Специалисти обясняват тези абсурдно ниски цени на бензина в богатите на петрол страни с директни правителствени субсидии.

Субсидирането пречи свободният пазар на горива в посочените страни да определя цените на бензина и натоварва бюджета на страните, коментират специалисти от CNNMoney.com. В същото време, близо две трети от новото потребление на петрол идва от страни, субсидиращи цените на петрола.

На фона на ниските цени на бензина в арабския свят, въпросът не стои така в останалите части на света. Цената на ценното гориво е поскъпнало с 2.5% в САЩ през последните месеци, непосредствено преди старта на "летния сезон", когато традиционно значително се повишава потреблението му.

Бензинът достигна рекордна стойност в най-голямата световна икономика преди няколко дни, повишавайки се над 3 долара за галон и достигайки най-висока цена от 3.07 долара за галон, което е с близо 20 цента повече от нивото на суровината от преди две седмици.

Най-голямо повишение бележи търсенето на петрол в Китай, което не е изненада, на фона на бурния ръст в икономиката на страната, според статистика на изследователската агенция Ruppel.

Средната цена за галон бензин в Китай възлиза на 2.44 долара, което отново се предопределя от правителствени субсидии. Субсидирането на сектора продължава, въпреки обявените от правителството на Китай намерения за спирането му.

Изненада обаче е страната с втори най-голям ръст на потреблението на петрол. Това не е нито една от бързоразвиващите се икономики на Индия или Бразилия, а Саудитска Арабия. Страната най-вероятно ще потребява с 5.6% повече петрол през следващата година, според Ruppel.

Третото място се заема от Иран, откъдето очакват нарастване на потреблението на петрол от 3.3% през следващата година.

Значително повишение на потреблението на петрол се очаква и от страни като Русия и Египет през следващата година.

В Саудитска Арабия е потребявано средно 2 млн. барела петрол на ден през изминалата година, докато потреблението в Иран е възлизало на 1.7 млн. барела. За сравнение, в Индия, чието население далеч превишава това на арабските страни, през изминалата година са потребявани 2.5 млн. барела.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...