Бернанке очаква най-много "умерен" икономически ръст

635
Бернанке очаква най-много

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке наблегна, че страната може да очаква единствено "умерен" икономически ръст в идните тримесечия, тъй като някои от слабостите на икономиката от първата половина на 2011 продължават да съществуват.

Бернанке, освен това заяви пред членовете на Конгреса, че инфлационният натиск през първата половина на годината е бил моментен и скоро ще се облекчи. Следователно Федералният резерв очаква да остави свръхниския си лихвен процент в сила "за удължен период от време".

В подготвената си реч за полугодието пред Конгреса председателят на резерва посочи, че икономиката ще набере скорост през втората половина на 2011 и ще отбележи ръст от 2.7% до 2.9% за цялата година.

"Неотдавнашното по-слабо от очакваното представяне на икономиката изглежда е резултат от няколко фактора, които вероятно са временни", изтъкна експертът.

Въпреки това Федералният резерв счита, че "част от забавящите икономиката фактори от първата половина на годината ще останат в сила за известно време", отбеляза още той.

Бернанке също така подчерта, че евентуална неплатежоспособност на Съединените щати в близките месеци би предизвикала "мащабна криза", която би засегнала и други страни.

Междувременно стана ясно, че рейтингът на американския държавния дълг може да бъде понижен. За това предупреди една от водещите агенции Moody's. Според експертите й, Съединените щати вероятно няма да могат да обслужват обществения си дълг, ако до 2-ри август не бъде постигнато споразумение за вдигането на тавана му.

Агенцията припомня, че Вашингтон няма да заслужава своята оценка 3 пъти А, която винаги е имал, ако има пропуск на плащане върху главницата или лихвите по държавните облигации. Тъй като този тип просрочване би трябвало да е краткосрочно и предвидената загуба за притежателите на държавни облигации ще е минимална или нулева, то оценката ще бъде най-вероятно намалена до 2 пъти.

Съединените щати достигнаха в средата на май разрешения от закона таван на обществения дълг от 14 трилиона долара. Оттогава министерството на финансите използва технически инструменти, за да остане под тази летва, но се знае, че средствата ще бъдат изчерпани на 2 август, когато е и крайният срок Белия дом и Конгреса да постигнат споразумение за нов таван на дълга.

С подобно предупреждение излезе и китайската рейтингова агенция.

Ако до компромис не се стигне, последващо обявяване на неплатежоспособност на Съединените щати ще породи огромни проблеми за страната и голяма криза в световен план, предупреди президентът на Управлението за федерален резерв Бен Бернанке.

Късно снощи преговорите отново зациклиха, като президентът Барак Обама напусна напрегнатите разговори по ограничаването на дълга с неговите основни опоненти-републиканци, след като заявил, че е готов да заложи преизбирането си за резултат от дебатите, предаде АФП. След като лидерът на мнозинството на републиканците Ерик Кантър предложил да се повиши тавана на дълга на САЩ с гласуване поотделно за всичко, Обама се „разгорещил" и настоял за една всеобхватна сделка, разказва пожелал анонимност републиканец.

Обама казал, че няма да се уплаши да наложи вето при един краткосрочен подход или „да го защити за американския народ" и предупредил, че дефолт по американския дълг ще означава „повишаване на данъците за американците".

„Достигнах до точката, където казвам стига. Аз стигнах своя лимит. Това може да сложи край на мандата ми, но няма да отстъпя за това", е заявил държавният глава.

Белият дом засега не е коментират информацията.

Източник: БГНЕС, Фокус, Нова телевизия

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg