Без блокади Швеция oчаква стадния имунитет в Стокхолм до седмици

2540
Без блокади Швеция oчаква стадния имунитет в Стокхолм до седмици

© Pexels.com

Нейните съседки затвориха граници, училища, барове и компании в условията на пандемията от коронавирус в Европа, но Швеция прие по-различен подход, ограничавайки обществения живот възможно най-малко.

Стратегията, насочена към позволяването на известно излагане на вируса с цел изграждане на имунитет сред населението, докато в същото време се предпазват високо рисковите групи, като възрастните хора, е спорна.

Някои здравни експерти я оприличават на игра на руска рулетка със здравето на хората.

Сега обаче главният епидемиолог в страната казва, че стратегията изглежда действа и че “стадният имунитет” може да бъде постигнат в столицата Стокхолм в рамките на седмици.


“В основни части от Швеция, около Стокхолм, достигнахме плато (в новите случаи) и вече виждаме ефекта от стадния имунитет. След няколко седмици ще имаме дори още по-голям ефект. В останалата част от страната ситуацията е стабилна,” казва пред CNBC доктор Андерс Тегнел, главен епидемиолог на Швеция.

Стадният имунитет сред населението, който обикновено се постига чрез ваксинация, се достига, когато около 60% от гражданите се считат за имунизирани.

Без ваксина за новия коронавирус обаче учените проучват възможността дали излагането на и възстановяването от COVID-19 води до изграждането на дългосрочен имунитет.

Вече обаче има и случаи на повторно заразяване.

Тегнел твърди, че „данните показват, че 20% от населението на Стокхолм вече има изграден имунитет срещу вируса, и че след няколко седмици можем да достигнем стаден имунитет и смятаме, че по тази причина наблюдаваме бавен спад в случаите, въпреки че тестваме все повече и повече.”

“За съжаление, нивото на смъртността е високо заради това, че вирусът навлезе в старческите домове и ние разследваме причината за това,” каза още той.

Принцеса ще работи в болница, за да помага в борбата с COVID-19Шведската принцеса София, която е бивш модел, изкара тридневен курс в университетска болница

По-голяма част от потвърдените в Швеция 15 322 случая са в Стокхолм и районите около столицата, като в останалите части на страната има много малко случаи. Швеция е с население от около 10 милиона души с ниска гъстота на населението извън градските райони.

Броят на случаите в Швеция е почти два пъти по-голям, в сравнение със съседна Дания (там потвърдените заразени са 8 108 с 370 смъртни случаи) и Финдландия (4 000 случая и 141 жертви), които наложиха строги блокади.

Тъй като населението на всяка от тези две страни е по около 5 милиона души, наполовина на това на Швеция, нивата са на практика същите, въпреки че сравненията може да бъдат изкривени от данните за тестването във всяка от страните. Въпреки това броят на жертвите в Швеция (1 937) е далече по-голям, отколкото в нейните съседки.

Швеция първоначално тестваше само хора, които отиват в болница, но сега тества повече ключови служители и хората в домовете за възрастни. Тегнел казва, че решението да се тестват повече групи от хора е причината за това потвърдените случаи да не намаляват толкова бързо.

Швеция тества по около 20 000 души седмично и се надява да увеличи този брой до 100 000 в рамките на няколко седмици, според Тегнел.

Възрастните хора плащат цената?

Броят на новите случаи може и да намалява, но постигането на стаден имунитет е спорно. Мълчаливото позволение на вируса да се разпространява (макар че са наложени някои мерки за забавяне на разпространението) излага възрастните хора и хората с хронични заболявания на по-голям риск от това да се разболеят сериозно и дори да умрат.

Тегнел признава, че ситуацията в домовете за възрастни в Швеция, където е отчетена по-голяма част от смъртните случаи от коронавирус, е притеснителна.

“Броят на жертвите е много тясно свързан с домовете за възрастни. Повече от половината от починалите хора са точно от такива домове,” казва Тегнел, добавяйки, че той и здравните власти “все още са много притеснени за възрастните хора.”

“Това е групата, която трябваше да защитим,” казва той, допълвайки, че агенцията си сътрудничи с домовете по ограничаване на рисковите фактори.

Въпреки това Тегнел казва, че е “доста уверен” в стратегията, която неговата агенция прилага, но според него е прекалено рано шведското правителство да вдига наложените граничения с цел забавяне разпространението на вируса. “Голяма част от страната все още не е засегната въобще.”

″Ако обаче погледнете стратегиите за облекчаване на мерките, които много страни вече избират, те много наподобяват тези в Швеция,” казва той.

Според Тегнел, скоро ще бъдат публикувани няколко проучвания, които да покажат степента на заразяване и възстановяване (и да се надяваме) изграждане на имунитет към вируса. Данните показват, че пикът на новите случаи вече е достигнат в Стокхолм.

Реакцията на Швеция на коронавируса се предвожда от Тегнел и Агенцията по обществено здраве. И докато други страни наложиха блокада по съвет на техните научни консултанти, Швеция очевидно предприе различен подход, като до голяма степен се довери на обществото да предприеме доброволни мерки с цел забавяне на разпространението на вируса.

От агенцията предизвикаха смут вчера, след като изтеглиха доклад от сайта си заради грешка, но Тегнел казва пред CNBC, че проблемът не е свързан с изявленията за стадния имунитет. Според него докладът ще бъде променен и публикуван отново днес и че грешката е свързана с оформянето на случаите.

Шведското правителство призова за работа от вкъщи, ако това е възможно, както и да се избягват пътуванията, ако не е наложително, както и социалните контакти с възрастни хора.

Междувременно ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове предлагат само седящи места, а събиранията на над 50 души на обществени места са забранени. Въпреки това училищата за деца под 16 години останаха отворени и животът до голяма степен продължи както преди, просто с по-бавни темпове.

Според Тегнел страната провежда все по-масово тестване, за да прецени мащабите на заразата.

“В момента правим тестове из цялата страна относно имунитета, за да видим дали имаме големи разлики в отделните части на Швеция,” казва Тегнел. “До известна степен остава мистерия защо нищо не се случи в други части на Швеция.”

“Вирусът продължава да ни изненадва, когато става въпрос за това,” казва той, отбелязвайки, че в най-южния район на страната, който граничи с Дания, има относително малко нови случаи предвид пограничното си местоположение и постоянното движение на хора между двете страни, което до голяма степен беше оставено да продължи, въпреки вируса.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Някой който е бил там
# 0
18:04 | 23 April 2020
Само, че скандинавците са хора които обичат да си стоят във вкъщи и да си общуват on-line... Виждал съм го от първо лице. ;)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg