Без това качество Бъфет нямаше да стигне далеч

1514
Без това качество Бъфет нямаше да стигне далеч

© Бъфет и Мънгър; снимка: YouTube

Без съмнение Чарли Мънгър и Уорън Бъфет са родени един за друг.

След като работят заедно в продължение на над 40 години, двамата легендарни инвеститори не се свенят да демонстрират голямото уважение, което таят един към друг.

Мънгър, който е вицепрезицент на Berkshire Hathaway, посочва обаче, че има едно конкретно качество, което е превърнало Уорън Бъфет в това, което е – способност да бъде „машина за учене“ през целия му живот, предава CNBC. 


"Ако следите Уорън Бъфет с хронометър, бих казал, че половината от времето седи на задника си и чете“, казва Мънгър през 2007 г. по време на речта си пред University of Southern California.

„Ако не учите през целия си живот, няма да се справите добре. Няма да стигнете далеч в живота, ако остането само с това, което вече знаете“, казва той.

По думите му дори Berkshire Hathaway, която е една от най-уважаваните компании в света, няма да може да постигне успехи в бъдещете, ако се базира само на знанията си от последните десет години.

„Ако Уорън Бъфет не беше машина за учене, тези постижения щяха да бъдат асболютно невъзможни“, казва Мънгър.

Самият Мънгър също отделя доста време за усъвършенстване.

В интервю за своята биография Уорън Бъфет разказва за годините, в които Мънгър бил адвокат.

По това време „той печелеше около 20 долара на час. Запита се „Кой е най-важният ми клиент?“ и реши, че това е самият той. Тогава реши да търгува себе си (да работи за себе си) по един час всеки ден.“

Мънгър превърнал това в ежедневие, обяснява Бъфет. „Правеше го рано сутрин, работейки по строителни проекти и сделки с недвижими имоти. Всеки трябва да прави това – да бъде клиент, след това да работи за други хора и да търгува себе си по един час всеки ден“.

Съветите на 95-годишен милиардер за успешен и щастлив живот95-годишният Чарли Мънгър е най-добре познат като дясната ръка на легендарния инвеститор Уорън Бъфет

Както гласи клишето, успехът зависи от пътя, не от крайната цел. Какво означава да бъдете машина за учене?

1. Четене, четене, четене

Бъфет е известен с това, че често чете до 500 страници на ден.

„Вижте, моята работа е на практика да събирам повече факти и информация и от време на време да гледам дали те водят до някакво действие. А Чарли - децата му го наричат книга с крака“, казва Бъфет в интервю за една от книгите, посветени на него.

2. Тренирайте мозъка си

Има много начини да тренирате менталните си мускули (гледането на сериали, за съжаление, не е един от тях).

Бъфет играе бридж. „Играя доста. Поне четири сесии на седмица, при два часа на сесия“, казва той през 2017 г. пред The Washington Post.

Мънгър практикува „мултидисциплинарно мислене“, което, общо казано, представлява ученето на нови перспективи за света и прилагането им на практика.

Мънгър посочва, че човек не може да вземе умно решение на база изолирани факти. Познанието, което получавате от „изучаването на всички големи идеи и големи дисциплини“ ще ви помогне да подходите към проблемите от различен ъгъл.

3. Предайте мъдростта си

Невъзможно е да достигнете легендарен статус чрез пазене на познанието единствено за себе си.

Според проучване от 2009 г., публикувано от The Journal of Science Education and Technology, преподаването може да увеличи мотивацията за учене, което означава, че хората, които учат с намерението да преподават на други, се радват на по-солидна комуникация, повече увереност и по-изразени лидерски качества.

Изследователите наричат това „ефектът на протежето“. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg