Безплатен ли е наистина безплатният софтуер?

1150
Безплатен ли е наистина безплатният софтуер?

Безплатен ли е наистина безплатният софтуер? Отговорът, разбира се, зависи от това как тълкувате термина. ДПА предлага отговор на въпроса.

Ако раздразнението и изгубеното време са равносилни на изгубените пари за вас, то тогава отговорът често, но не винаги, е "в известен смисъл вие плащате за безплатния софтуер".

Дали безплатните антивирусни програми на пазара са също толкова добри?

Съществуват няколко безплатни добри продукта. Въз основа на някои нови тестови се твърди, че Avira е най-добра безплатна антивирусна програма за защита на компютъра ви. Тези програми се различават от платения антивирусен софтуер по две неща: честотата на актуализирането им и количеството нерви, които се сте изхабили при инсталирането или през целия ден.

Обикновено сигнатурните файлове, които позволяват на тези пакети да разпознаят най-новите заплахи, се актуализират по-рядко, отколкото при платените пакети. Резултатът може да бъде по-големи възможности за действие на malware. Освен това безплатните пакети имат по-малко опции за сканиране и конфигуриране спрямо програмите, за които плащате абонамент.

Това, което е по-обезпокоително, е може би, че безплатните антивирусни инструменти неизменно съдържат някаква форма на реклама - или инсталирането на софтуер на бизнес партньори или реклами, които "изникват" постоянно.

Ей Ви Джи например автоматично инсталира менюта на интернет браузъри. Всички - Авира, Аваст, Ей Ви Джи и Пи Си тулс - включват рекламни съобщения през първия ден след инсталацията.

Така че при антивирусния софтуер на практика няма такова нещо като безплатен софтуер. Да създадеш и поддържаш подобен софтуер струва пари, така че като клиент не бива да се заблуждавате, че ще намерите екип от програмисти, които ще работят ежедневно, за да поддържат софтуера си актуализиран без да получават пари за усилията си.

Все пак трябва да отбележим, че по-късно тази година американският софтуерен гигант Microsoft се готови сериозно да разтърси пазара за антивирусни продукти, като представи антивирусния си и анти-malware пакет Security Essentials.

Пакетът ще бъде безплатен за потребители на операционната система Windows, а един бърз поглед върху предварителната (beta) версия предполага, че програмата ще бъде ефективна и ненатрапчива.

Компанията спря да произвежда сполучливата анти-spyware програма OneCare, но изглежда, че Security Essentials ще наследи много от положителните страни на старата програма.

Security Essentials ще бъде пусната по същото време, когато новата операционна система Windows 7 се очаква да щурмува пазара в края на октомври.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

gorjy
# 0
16:09 | 7 September 2009
Няколко забележки към автора на статията: - от заглавието не става ясно, че е разгледана само групата "антивирусни" програмни продукти - статията ми излгежда на реклама на Windows Security Essentials - би трябвало статията да съдържа поглед и върху неантивирусни продукти Относно 'malware/spyware/...' продукти - според мен ако даден потребител посещава произолни страници в мрежата и избира препратки без да провери какво точно се изпълнява при извикването им - няма продукт който да предпази машината от "зловреден код". Затова смятам че няма 100% предпазващ програмен продукт
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg