Безработицата в САЩ с петмесечен минимум, 180 000 новосъздадени работни места през март

1207
Безработицата в САЩ с петмесечен минимум, 180 000 новосъздадени работни места през март

Безработицата в САЩ се понижи до 4.4% през март, което бе и най-ниското й ниво от пет месеца насам и изравняване на минимума й за последните шест години отбелязан през октомври миналата година.

Резултатът се оказа значително по-добър от средните очаквания на анализаторите за стойност от 4.6% и след като през изминалия месец тя възлезе на 4.5%.

В същото време новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика през март възлязоха на 180 000, в сравнение с едва 97 000 месец по-рано. И тук резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите.

За цялата изминала година в щатската икономика са били разкривани средно 189 000 нови работни места на месец, сочат още статистическите данни.

До голяма степен подобрението при новоразкритите работни места се е предопределило и от относително по-топлото време през март в сравнение с февруари, когато работните места в строителния сектор се понижиха с 62 000.

Положителните данни потвърждават положителното развитие на щатската икономика дори и на фона на забавянето на темпа й на растеж и намаляват очакванията на част от анализаторите на пазара за изпадането й в рецесия.

Добрите данни за развитието на пазара на труда в САЩ идват на фона на изнесените не особено положителни данни за развитието на пазара на имотите и промишлеността в страната.

Въпреки това, обаче разкриването на нови работни места и най-ниското равнище на безработица от шест години насам в страната са добри предпоставки за продължаване на ръста на щатската икономика, въпреки забавянето на пазара на имотите в страната.

След изнесените данни долара регистрира известно повишение спрямо еврото, след като вчера единната валута поскъпна до най-високото си от две години насам ниво спрямо щатската. Към момента едно евро се разменя на нива от 1.3390 долара, след като преди оповестяването на резултатът се търгуваше на нива от около 1.3420 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg