Безработицата във Великобритания най-висока от 17 г.

862
Безработицата във Великобритания най-висока от 17 г.

Броят на безработните във Великобритания скача до най-високото си ниво от 1994 г., след като частните компании не са успели да компенсират загубите на работни места в публичния сектор, което поражда страхове, че страната може да изпадне в рецесия, информира Reuters.

Ръстът на безработицата ще постави под още по-голям натиск правителството да подкрепи икономиката, която отчита минимален ръст през последната година, тъй като потребителите ограничиха разходите си, а ключови експортни пазари отчитат забавяне.

Броят на британците, които получават помощи за безработица, е нараснал със 17 500 през септември, показаха днес официалните данни. Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че броят ще се увеличи с 25 000.

От британската статистическа служба обаче съобщават, че броят на хората без работа, според мярката използвана от Международната организация на труда скача със 114 000 за трите месеца до август до 2.57 милиона. Това е и най-високия брой от октомври 1994 г.

Нивото на безработицата нараства до 8.1%, което е и най-високата стойност от октомври 1996 г. Очакванията бяха за 8.0% безработица.

Централната банка на Великобритания даде началото на нов кръг от икономически стимули през миналата седмица, наливайки допълнителни 75 млрд. паунда в икономиката, за да предотврати нова рецесия.

От статистическата служба съобщават също така, че ръстът на заплащането е намалял в трите месеца до август, което е признак, че заплатите е малко вероятно да засилят инфлацията.

Средното седмично заплащане, включително бонуси, е нараснало с 2.8%. Прогнозите бяха за повишения от 2.9%. Без бонусите, заплащането се повишава само с 1.8%, под очакванията на анализаторите за ръст от 2.0%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg