Безветрието в Европа може да продължи, но не всички са доволни

1069
Безветрието в Европа може да продължи, но не всички са доволни

© Pixabay

Областта от високо атмосферно налягане, която донесе рекордно високи температури в някои части на Европа това лято и блокира вятъра в региона, изглежда ще продължи до октомври, което потенциално ще ограничи доходността на собсвениците на вятърни паркове от SSE Plc до Orsted AS.

Генерираната през миналия месец вятърна енергия е с 20% под средното ниво, според синоптичната компания Vaisala OYJ. В части от Европа, като Шотландия, скоростта на вятъра бе ограничена през 2018 г. От компанията също така отчитат ръст в добива на енергия от соларни панели.

SSE и Orsted бяха засегнати от по-ниските скорости на вятъра през първото полугодие, което е намалило производството на вятърните турбини. От SSE предупредиха миналия месец, че печалбата й за цялата година може да намалее.

Във Великобритания липсата на вятър също така помогна за вдигането на цената на природния газ до най-високото ниво за това време на годината от 2013 г. насам, тъй като електроцентралите, използващи горивото, трябваше да се намесят, за да компенсират по-ниското производство на вятърните паркове.


Условията са сходни с липсата на вятър в САЩ от първото тримесечие на 2015 г., казват от Vaisala.

“Условията от 2015 г. принудиха много инвеститори във вятърна енергия в САЩ да помислят много сериозно за това как биха могли да диверсифицират портфейлите си, не само географски, но в технологично отношение,” казва Паскал Сторк, който отговаря за възобновяемите източници във Vaisala.

“Може би е време европейският пазар да последва този пример и да помисли как може да стане устойчив на климата.’”

Кравешкият тор като възобновяем енергиен източникЕнергийното бъдеще е миризливо

Различното тази година е, че високо налягане, което обикновено се наблюдава през лятото, се установи в толкова дълъг период в Европа, казва Сторк.

За притежателите на активи в сферата на вятърната енергия и за операторите във Великобритания, Франция, Испания и части от Германия, липсата на вятър през юли последва сходните ниски нива през май и юни, се казва в доклада на Varsaila, цитиран от Bloomberg.

Слънчевото, топло време, от друга страна, помогна за генерирането на слънчева енергия и в някои случаи компенсира липсата на вятър, сочат данните. В Германия вятърното производство е с 20% по-ниско, в сравнение с 2017 г., докато производството на слънчева енергия нараства с 26%, до 1.4 тераватчаса.

Проучванията на климатичните промени сочат, че рискът от продължителни жеги се увеличава, казва Сторк. Това проучване се концентрира върху това да изчисли дали, когато в Европа няма достатъчно вятър, се генерира достатъчно соларна енергия, за да компенсира това.

“Европа е един от регионите в света, където това се случва. Континентът е бляскав пример за това,” казва Сторк.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg