Биковете без лъч надежда да върнат пазара на позитивна територия

1092
Биковете без лъч надежда да върнат пазара на позитивна територия

Не че биковете имаха особен шанс да поведат пазара отново нагоре при все по-мрачната европейска картина, но в четвъртък те понесоха пореден удар и от щатската икономика.

Оптимистичното начало на 2012 г. е вече само блед спомен и бенчмарк индексите неудържимо се плъзгат надолу до януарските си равнища.

За да задълбочи тревогите, Америка поднесе цяла серия разочароващи новини. Индексът на Федералния резерв, следящ производствения сектор в региона на Филаделфия, неочаквано се срина до най-ниското си ниво от септември насам, или минус 5.8 пункта, спрямо плюс 8.5 предходния месец, шокирайки анализаторите, които очакваха покачване от пункт и половина.

Пазарът на труда отново демонстрира, че надеждите за бързото му възстановяване са химерични. През изминалата седмица, броят на новоподадените молби за помощи за безработни не успя да постигне дори скромното понижение, очаквано от Уолстрийт, и се закова на място на 370 000.

Отделно, индексът на Conference Board, следящ представянето на водещи икономически индикатори, неочаквано се понижи с 0.1% през април до 95.5 пункта, след повишение от 0.3% за март и 0.7% - за февруари.

В Европа, лошите новини вече са правило, а не изненада. Fitch Ratings понижиха кредитния рейтинг на Гърция с една степен, позовавайки се на засиления риск страната да напусне Монетарния съюз, след като не успя да сформира правителство и ще се наложи да проведе нови избори.

Още по-тревожна за финансовите пазари обаче е опасността гръцката зараза да плъзне и към други застрашени държави от региона. Първите признаци, че подобна опасност е реална, бяха демонстрирани на проведения от Испания аукцион за държавни ценни книжа. Наистина, Мадрид успя да пласира съкровищни бонове за 2.494 млрд. евро, или близо до заложения максимум. Доходността на облигациите с падеж януари 2015 г. обаче скочи до 4.375%, спрямо постигнатите 2.89% на предходния търг през април. При книжата с падеж юли 2015 г. повишението бе до 4.876%, а при тези с падеж април 2016 г. – до 5.106%. Буреносните облаци над страната се сгъстиха след предупрежденията, че Moody's Investors Service ще понижат кредитния рейтинг на 16 местни банки – тревоги, които се сбъднаха след приключване на търговската сесия.

Финансите, производителите на потребителски стоки и суровини бяха сред най-тежко пострадалите сектори за четвъртък. Инвеститорите продължават да бягат от позициите на дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, като Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 2.3%, а Dow Jones Transportation Average, които изпълнява сходна функция, се стопи с 3.2%. Bloomberg U.S. Airlines Index, следящ американските авиационни компании, падна с 5.6%. KBW Bank Index се понижи с 1.7 на сто, а компонентата на S&P, следяща жилищните строители, се хлъзна надолу с цели 6%.

Книжата на най-големия производител на строителна и минна техника Caterpillar поевтиняха с 4.4% до $87.80, а JPMorgan продължават низходящата си тенденция, като загубиха още 4.3% до $33.93.

Дори Apple, доскоро фаворит на Уолстрийт, е предаден от почитателите си, като в четвъртък пазарната му капитализация се стопи до $495.7 млрд., след като акциите изтъняха с 2.9% до $530.12.

American International Group Inc. отбелязаха най-значимото си понижение от началото на октомври миналата година – от 6.5% до $28.47. Федералният резерв на Ню Йорк отложи продажбата на активите, придобити при спасяването на застрахователя по време на финансовата криза след колапса на Lehman Brothers.

Limited Brands Inc. разочароваха инвеститорите с прогнозите си за финансовите си резултати за второто тримесечие и цялата 2012 г. и дяловете от собственика на известната марка бельо Victoria’s Secret паднаха с 4.4% до $45.86.

В сферата на положителните новини, Wal-Mart Stores Inc. отбелязаха най-силното си поскъпване от 2009 г. насам – от 4.2% до $61.68, след като най-голямата търговска верига в света успя да изненада приятно Уолстрийт с отчета си за първото фискално тримесечие, благодарение на по-оживените продажби.

Конкурентите им Sears Holdings Corp. напреднаха с 3.1% до $52.42 след като се похвалиха с печалба от $189 млн. за първото тримесечие. В началото на годината, компанията закри някои от магазините си, а сега обяви планове да прекрати и част от дейностите си в Канада.

Hewlett-Packard Co. успяха да се съвземат от спада от 1% и да приключат деня с 0.1% нагоре до $22.06, след като обявиха плана си да съкратят 8% от персонала си, или около 25 хиляди работни места, в опит да ограничат разходите и да балансират унилото търсене на компютри и компютърни услуги.

От всички икономически тревоги се възползват производителите на злато, докато инвеститорите търся сигурно убежище. Дяловете от Newmont Mining Corp. поскъпнаха 4% до $45.26.

В петък инвеститорите очакват едно от най-обсъжданите събития на годината – борсовият дебют на книжата на Facebook, които ще се търгуват на Nasdaq под символа FB.

В четвъртък, социалната мрежа успя да пласира 421.2 млн. акции по $38 всяка, с което пазарната й капитализация достигна $104.2 млрд. – най-високото ниво за американска компания към датата на първичното публично предлагане на книжата й.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average се стопи с още 156.06 пункта, или 1.2%, до 12 442.49. През последните 12 дни, бенчмарк показателят успя да излезе на зелено един единствен път, което маркира най-тежкият му период от 2002 г. насам. Standard Poor's 500 пък удари четири месечен минимум, след като се понижи с 1.5% до 1 304.86, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 60.35 пункта, или 2.1%, до 2 813.69. Около 8.3 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 24% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg