Биковете отново надделяха

785
Биковете отново надделяха

Уолстрийт се отдаде на надеждите във вторник, вперил поглед в започналата двудневна среща на Федералния резерв. На инвеститорите им се иска да вярват, че щатските финансови регулатори този път ще обявят или поне ще намекнат за конкретни мерки за стимулиране на икономиката, било то замяна на краткосрочни срещу дългосрочни дългови книжа, или допълнително отхлабване на монетарната политика. Дали оптимистите ще се окажат прави, ще стане ясно в сряда по обяд, когато се очаква първото изявление на институцията.

Биковете аплодираха и доклад на британския вестник Guardian, според който на срещата на Г20 в Мексико се е обсъждала идеята Германия да позволи временният спасителен фонд да закупува дълг директно от затруднените държави.

В Гърция, политиците правят крачка напред към сформиране на правителство, което да продължи с програмата за бюджетни съкращения. Според неназовани източници, Европейският съюз може да направи реверанс към новоизбрания кабинет, като се съгласи да предоговори някои от условията, поставени на страната.

Откъм по-тъмния край на спектъра, икономическото доверие в Германия падна с най-силното си темпо от повече от десетилетие през юни, давайки знак, че проблемите на дълговата криза вече подронват търпението и на жителите на най-голямата икономика в региона.

В САЩ, броят новозапочнатите жилища забавя ръста си през май, но за сметка на това, издадените разрешителни за строеж достигнаха най-високото си ниво от 2008 г., давайки надежда за бъдещо оживление на сектора.

Във вторник, седем от десет индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на зелено, поведени нагоре от доставчиците на суровини, финансите и промишлеността. Компаниите, чиито печалби са най-пряко обвързани с икономиката, също се връщат на дневен ред, като Morgan Stanley Cyclical Index скочи с 2%. Със същото темпо нарасна и KBW Bank Index, като акциите на Bank of America поскъпнаха с 4.5% до $8.11, а на JPMorgan – с 2.2 на сто до $35.38.

Спедиторът FedEx, който се смята за показател за икономиката, тъй като обслужва както дребни, така и могъщи клиенти от всички браншове, напредна с 2.8% до $91.01.

Microsoft добавиха 2.9% към стойността на книжата си до $30.70. Новият таблет компютър на компанията, наречен Surface, представлява промяна на досегашната стратегия фокусът да стои неотменно върху разработването на софтуер, а производството на машините да се предостави на партньори.

Nvidia Corp. скочиха със 6.7% до $13.24 след като Microsoft разкриха, че Surface ще използва процесорите им Tegra.

Oracle Corp. поскъпнаха с 3.1% до $27.96. Най-големият в света доставчик на софтуер за обработка на бази данни отчете по-силни от очакваното финансови резултати за четвъртото си фискално тримесечие, благодарение на продажбите на нови софтуерни лицензи.

Goodyear Tire & Rubber Co. и Cooper Tire & Rubber Co. напреднаха със съответно 5.6% до $11.53 и 3.2% до $17.23. Интересът на купувачите към двете дружества се оживи на фона на очакванията, че глобалният дефицит на каучук ще се обърне в излишък през второто шестмесечие на годината и ще снижи разходите за суровини.

В лагера на губещите, J.C. Penney Co. се сринаха с 8.6% до най-ниското си ниво от 2010 г. насам - $22.25, след рокади във висшия мениджмънт, целящи да възстановят имиджа на търговската верига и да прекроят ценовата и маркетинговата стратегии.

Walgreen Co. се стопиха с 5.9% до $30.09 след като водещата американска верига аптеки обяви намерението си да заплати $6.7 млрд. за 45% дял в британската Alliance Boots, с опцията в следващите три години да придобие пълен контрол над дружеството.

Barnes & Noble Inc. се срутиха с 4% до $14.63 след като най-голямата щатска верига книжарници разочарова Уолстрийт с приходите си за четвъртото фискално тримесечие.

Във вторник S&P 500 напредна с 13.20 пункта или 1% до 1 357.98, а Dow Jones Industrial Average се размина на косъм да отбележи четвъртото си трицифрено повишение за последните шест сесии, като се покачи с 95.51 пункта или 0.8% до 12 837.33. Технологично ориентираният Nasdaq Composite остана на зелено за четвърти пореден ден – най-дългата печеливша серия от февруари насам, и добави 34.43 пункта към стойността си или 1.2% до 2 929.76. Около 6.8 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg