Биковете печелят нова битка

1231
Биковете печелят нова битка

Въпреки моментните колебания, инвеститорите упорстват в оптимистичните си очаквания за 2012 г. В първите дни от сезона на обявяване на корпоративните резултати за последното тримесечие на 2011 г., европейските тревоги бяха загърбени поне временно и пазарът обърна поглед към надеждата, че щатската икономика няма да бъде повлечена надолу от дълговата криза.

По ирония на съдбата, разочароващи данни от Китай бяха един от основните импулси, дали тласък на котировките в посока нагоре. Ръстът на вноса неочаквано рязко забави темпото си и подхрани надеждите, че ръководителите на Народната република ще се престрашат да охлабят монетарната си политика, за да засилят икономическия ръст.

Отделно, изненадващо повишение на индустриалната продукция във Франция също допринесе за слънчевото настроение на щатските борси, както и изявлението на кредитната агенция Fitch, че поне засега втората по големина европейска икономика ще запази първокласния си рейтинг ААА.

Не е ясно дали биковете ще успят да прехвърлят бенчмарк индексите над техническата бариера, която удариха във вторник. От края на юли насам, те воюват да си възвърнат нивата, постигнати преди САЩ да загубят кредитната си оценка от ААА, понижена от S&P. Атаките, на които станахме свидетели до момента се оказаха безплодни, но имайки предвид занижените очаквания на анализаторите за корпоративните резултати на публичните дружества, на щатските компании не би трябвало да им е чак толкова трудно да изненадат приятно пазара и да дадат тласък на котировките, за да се освободят от диапазона на търговия, в който са заключени от лятото.

Сред най-силно представилите се позиции във вторник бяха дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index нарасна с 1.7%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се повиши с 1.4 на сто. Книжата на световния лидер в производството на строителна и минна техника Caterpillar поскъпнаха с 3% до 99.96 долара.

 

Въпреки че акциите на Alcoa напреднаха с едва 0.2% до 9.44 долара, прогнозите на компанията за 2012 г. бяха сред основните фактори, подкрепили пазара. От дружеството предсказаха дефицит на алуминий през 2012 г., което доведе и до повишение на цените на метала на стоковите борси. Въпреки че Alcoa завършиха последното тримесечие на 2011 г. без изненади, със загуба от три цента на акция, продажбите нарастват с 6% до 5.99 млрд. долара, надскачайки очакванията на анализаторите за повишение в размер на 5.1 на сто.

Финансовият сектор също поднесе добри новини, като KBW Bank Index скочи с 1.9%. Bank of America се опитват да превърнат в реалност обещанието, че „последните ще станат първи”. Най-слабо представилата се позиция за 2011 г. се доказва като лидер през 2012 г., като заемодателят се хвали с най-стръмното покачване в Dow – общо 19%. Във вторник Bank of America се повиши с 5.7% до 6.63 долара.

BorgWarner Inc. бяха отличниците на S&P 500, скачайки с 12% до 72.25 долара, след като предвидените годишни печалби надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт.


Eastman Kodak Co. се стремят да предотвратят банкрута, като опростиха управленската си структура в опит да съкратят разходите. Книжата на 131 годишната компания напреднаха с 50% до 0.60 долара.

Не отвсякъде обаче валят радостни новини. Блясък липсваше именно на луксозната верига Tiffany, дяловете от която поевтиняха с 10% до 59.94 долара. Дружеството, което реализира поне половината от продажбите си извън САЩ се оплака, че е накърнена от нежеланието на европейците да харчат пари за скъпи бижута. Азиатските купувачи също развръзват портфейлите по-трудно от обичайното.

Goodyear Tire & Rubber Co. паднаха с 8.3% до 14.01 долара, след като най-големият щатски производител на автомобилни гуми също оповести, че страда от затишие в глобалното потребление.

Производителят на облекла Liz Claiborne Inc. понижи прогнозите си за печалбата за 2012 г. и се нареди сред аутсайдерите, с понижение от 13% до 8.64 долара.

Като цяло обаче вторникът определено бе победен за биковете - Dow Jones Industrial Average се покачи с 69.78 пункта, или 0.6%, до 12,462.47, а Standard & Poor's 500 добави 0.9% към стойността си до 1.292.08. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се вдигна с 25.94 пункта, или 1%, до 2.702.50.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Българският бизнес

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Carina
# 0
19:02 | 25 February 2012
Great stuff, you hpeeld me out so much!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg