Биковете се умориха

1178
Биковете се умориха

Биковете се умориха. След като миналата седмица Dow Jones Industrial Average нарасна с общо 3.6%, включително скок от 124 пункта в петък, а S&P 500 навлезе в позитивна територия за годината, във вторник бенчмарк индексите почти не успяха да помръднат, въпреки изненадващо силните данни за потребителското доверие в САЩ.

Поуспокоени от съживяващия се пазар на труда и поевтиняването на бензина, американците изразиха неочакван оптимизъм през декември и показателят на Conference Board удари осем месечен рекорд от 64.5 пункта, спрямо ревизирана стойност за ноември от 55.2. Резултатът зарадва Уолстрийт, който не предвиждаше покачване над 58.9.

Прекомерният ентусиазъм обаче бе потушен не само от продължаващите европейски тревоги, но и от опасенията дали това ведро настроение ще се задържи.

Отделен доклад на S&P/Case-Shiller разкри, че цените на жилищата в 20 щатски града падат по-бързо от очакваното, с 3.4 на сто през октомври, при прогнози за спад от 3.2%. Отделно, фючърсите за суров петрол скочиха с 1.7 на сто, за да ударят шест седмичен рекорд от 101.34 долара на барел.

Повечето инвеститори обаче отложиха разрешаването на макроикономическите загадки за след празниците, и търговията на щатските борси бе изключително вяла. Едва 3.6 млрд. акции смениха притежателя си по време на търговските сесии във вторник, или с 53 на сто под среднодневното ниво за последните три месеца.

Брокерите, които все пак отидоха на работа, се насочиха предимно към така наречените „защитни” позиции като телекомуникациите и комуналните услуги. Секторът на комуналните услуги бе и най-силно представилата се индустрия от S&P 500 тази година, напредвайки с 15 на сто.

Ведрото настроение на щатските потребители подкрепи някои компании, чиито продукти присъстват в обичайния списък с покупки на домакинствата. Книжата на McDonald's поскъпнаха с 0.4% до 100.55 долара, след като във петък за пръв път в историята си успяха да преодолеят нивото от 100 долара. Starbucks напреднаха с 1.1% до 45.94 долара, а Google – с 1.1% до 640.25 долара, за да приключи деня над 640 долара на акция за пръв път от четири години насам.

Технологиите също се представиха задоволително, като напредъкът им бе поведен от Intel и Cisco Systems, които поскъпнаха съответно с 0.7% и 0.6%, до 24.56 долара и 18.58 долара.

Банковият сектор обаче не спечели подобно благосклонно отношение. KBW Bank Index падна с 0.9 на сто, като всички 24 позиции, включени в показателя, отбелязаха понижение. Bank of America Corp. бе най-слабо представилото се дружество от Dow, като дяловете от заемодателя поевтиняха с 2.1% до 5.48 долара. JPMorgan Chase & Co. (JPM) отстъпиха с 1.6% до 33.03 долара, а Morgan Stanley – с три на сто до 15.29 долара.

Mead Johnson успяха да се отърсят от обвиненията, че са виновни за смъртта на пеленаче, починало след като приемало от бебешката формула на компанията Enfamil. Базираната в Илионойс компания обяви, че проведената проверка не е открила бактериална зараза в храната, и акциите на дружеството скочиха с 5.8% до 69.08 долара.
MetLife Inc. напреднаха с 0.3 на сто до 31.20 долара, след като се съгласиха да продадат по-голямата част от бизнеса си с банкови депозити на General Electric Co. Най-големият щатски животозастраховател предприе маневрата, за да съкрати областите си на дейност, които попадат под надзора на Федералния резерв.

Gap Inc. се покатериха с 2.4% до 19.06 долара, след като Barron’s предвидиха, че котировките по позицията може да достигнат до 22 долара догодина, благодарение на експанзията на онлайн продажбите на търговеца на облекла и подкрепата от страна на новооткрити магазини извън САЩ.

Производителят на яйца Cal-Maine Foods зарадва пазара с по-силни от очакваното финансови резултати за годината и книжата му поскъпнаха с 4.4% до 35.77 долара.

Parlux Fragrances скочиха с цели 71 на сто до 5.94 долара, след като дружеството обяви, че ще бъде погълнато от Perfumania Holdings в сделка за 170 млн. долара. Книжата на купувача Perfumania обаче паднаха с 33% до 13.23 долара.

Едно от големите разочарования за деня бе позицията на Sears Holdings Corp. Търговската верига обяви, че планира да затвори 120 от магазините си, и новината срина котировките с 27 на сто до 33.38 долара. Хлопването на вратите на търговските обекти ще осигури на Sears Holdings между 140 и 170 млн. долара от разпродажба на инвентар и отдаване под наем на освободените площи.

Като цяло, вторникът премина спокойно, а бенчмарк индексите почти не помръднаха. S&P 500 напредна с по-малко от 0.1% до 1,265.43, а Dow Jones Industrial Average падна с незначителните 2.65 пункта до 12,291.35. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се повиши с 0.25% до 2,625.20.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат, е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт, в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направеният анализ се базира на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време. 

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg