Бил Гейтс има нова цел - изкореняване на деменцията

6976
Бил Гейтс има нова цел - изкореняване на деменцията

© Pixabay.com

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс ще инвестира 50 млн. долара във Фонда за откриване на деменция, който обединява индустрия и правителства в търсене на лечение на заболяването, съобщава Reuters.

Инвестицията не идва по линия на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и ще бъде последвана от още 50 млн. долара, които ще бъдат вложени в стартъп компании, работещи в областта на изследването на болестта на Алцхаймер, заяви Гейтс.

На фона на бързото увеличаване на броя на хората, страдащи от Алхаймер и други форми на деменция, заболяването оказва своето все по-голямо емоционално и финансово отражение с увеличаването на продължителността на живота, каза милиардерът в интервю за Reuters.

„Това е огромен проблем, нарастващ проблем и мащабът на трагедията, дори за хора, които остават живи, е много голям“, изтъкна Гейтс.

Въпреки десетилетните научни изследвания, няма лечение, което може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. Сегашните лекарства не могат да направят повече от това да облекчат някои симптоми.

Гейтс обаче каза, че със съсредоточени и добре финансирани иновации е „оптимист“ за намирането на лечение, дори за това да са необходими повече от десет години.

„Вероятно ще минат десет години, преди новите теории да бъдат изпробвани достатъчно пъти, за да имат голям шанс за успех. Така че е много трудно да се правят прогнози кога ще бъде създадено ефективно лекарство. Надявам се, че в идните десет години ще имаме някои силни лекарства, но е възможно и това да не бъде постигнато“, заяви Гейтс.

Деменцията, на която болестта на Алцхаймер е най-честата форма, засяга близо 50 милиона души в света и се очаква да засегне още над 131 милиона души до 2050 г, сочат данни на организацията с идеална цел Alzheimer’s Disease International.

Фондът за откриване на деменция, който беше създаден през 2015 г. с участието на компаниите за лекарства GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Pfizer, Biogen Idec и британското правителство, вече е инвестирал най-малко в девет стартъп компании, изследващи потенциални начини за спиране или преобръщане на биологичните процеси, водещи до деменция.

Гейтс заяви пред Reuters, че още 50 млн. долара ще бъдат вложени в стартъп компании, които работят по някои „не толкова традиционни“ подходи към заболяването, но отказа да разкрие кои са тези компании.

Милиардерът-филантроп, който обичайно насочва вниманието си към заразните болести в бедни държави, каза, че болестта на Алцхаймер привлякла интереса му отчасти по лични причини и отчасти защото засега се оказва костелив орех.

„Зная колко ужасно е да гледаш как хората, които обичаш, се борят, докато заболяването ограбва умствените им способности... Сякаш преживявате постепенната смърт на човека, когото познавате“, писа Гейтс в блог публикация за инвестициите в борбата с деменцията.

„Някои от мъжете в семейството ми страдаха от Алцхаймер, но не бих казал, че това е единствената причина за инвестицията“, допълни той.

Бил Гейтс инвестира 1.7 млрд. долара в училища в САЩПарите ще отидат в подкрепа на училища, заинтересовани от развиването и тестването на нови подходи в преподаването

След разговори с експерти в областта в последната година Гейтс е установил пет области, в които трябва да се положат усилия: по-добро разбиране как се развива болестта на Алцхаймер, по-ранно засичане и диагностициране на заболяването, използване на множество подходи за спиране на заболяването, по-лесно участие на хора в клинични изпитания на потенциални нови медикаменти и по-добро използване на данните.

„Опитът ми в Microsoft и моята фондация ми показва, че по-доброто използване на данните е областта, в която вероятно мога да създам по-голяма добавена стойност“, каза Гейтс.

Наред с инвестицията от 50 млн. долара във Фонда за откриване на деменция и допълнителните 50 млн. долара, които ще бъдат вложени в стартъп компании, милиардерът заяви, че иска да предостави средства за създаване на глобална платформа за обмен на данни за деменцията.

Тя трябва да улесни изследователите да наблюдават тенденции и да откриват нови пътища за лечение, каза още Гейтс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg