Биогоривата вредят на околната среда

545
Биогоривата вредят на околната среда

Преговорите по проблема за затоплянето на климата тази седмица в Банкок протичат на фона на остри критики срещу биогоривата, на които вече не се гледа като на чудотворно решение.

Изгарянето на гориво, произведено от захарна тръстика, царевица или палмово масло, е по-чисто от това на гориво, извлечено от земните недра. Но експертите обръщат внимание, че търсенето на биогорива има неблагоприятен ефект върху икономиката и продоволствената сигурност на света и в крайна сметка може да предизвика повече зло отколкото добро на околната среда, съобщава БГНЕС.

В Индонезия палмовото масло напоследък поскъпна с 70% и вече достигна 12 000 рупии (1.30 евро) литъра, а то е жизнено необходимо за изхранването на 234-те милиона индонезийци, тъй като служи за приготвяне на националното им ястие „нази горенг“ (пържен ориз), както и за приготвянето на рибата и птичето месо към него. Отглеждането на някои растения, източник на биогорива, включва агресивно настъпление срещу природата.

Такъв е случаят с Индонезия. Архипелагът се превърна в най-големия производител в света на палмово масло, като изсече огромни площи с естествени гори и настъпи върху торфищата – специална екосистема, формирала се от натрупването на органични материи. Гора, израсла върху торфище, съдържа 30 пъти повече въглерод от нормална влажна гора и превръщането й в плантация води до освобождаването на огромни количества въглерод, натрупан в почвата.

Проучване, публикувано през февруари от списание „Сайънс“ и цитирано от АФП, прави заключението, че ще са необходими 840 години на биогоривата, извлечени от плантациите върху торфища в Индонезия, за да се заличи „въглеродният дълг“, генериран от трансформирането на тази естествена среда. Индонезия за няколко години премина от 21-о на 3-о място като една от страните, които изхвърлят най-големи количества парникови газове в атмосферата, нареждайки се непосредствено след САЩ и Китай.

Делегациите, които се събраха в Банкок под егидата на ООН, трябва да поставят жалоните на амбициозно споразумение за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. Текстът трябва да е готов за подписване през 2009 г. Все по-широкото използване на хранителни суровини за производството на биогорива поставя в опасност изхранването на световното население, предупреди неотдавна директорът на „Нестле“ Петер Брабек. Директорът на продоволствената програма на ООН Жозет Ширан призова за бдителност по отношение на „земите, отклонявани от хранителната верига“, което води до ощетяване на най-бедните.

По отношение на земеделието специалистите алармират за фаталните трансгранични последици. Всеки път, когато в някоя страна дадена обработваема земя се отклонява за производство на биогорива, цената на хранителните стоки се покачва, а други фермери започват да произвеждат повече, като разширяват земите си, завземайки гори и пасища, предупреждава Тимъти Сиршинджър от университета в Джорджтаун. Според друг специалист, Джо Фарджионе, автор на проучването, публикувано в „Сайънс“, намаляването на земите, на които се отглежда соя, станаха причина за поскъпването й, а това може да накара бразилските селяни да изкореняват още повече дървета в Амазония, за да отглеждат соя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg