Биткойн vs. Libra: Какви са основните разлики между двете валути

1064
Биткойн vs. Libra: Какви са основните разлики между двете валути

© Pixabay

Facebook привлече вниманието на всички с плановете си за създаване на криптовалута Libra.

Компанията обаче се сблъска с купища критики и скептицизъм от регулатори и лидери по света.

Главните проблеми, според критиците, са свързани с поверителността на финансовите данни на потребителите и евентуалното използване на услугата за нелегални дейности.

Подведени от това, че услугата ще разчита на блокчейн технологията, редица анализатори започнаха да сравняват Libra на Facebook с биткойн.


В действителност обаче приликите между двете валути са почти нулеви, а редица експерти посочват, че Libra не представлява криптовалута и не бива да се нарича така.

Различна технология

Една от най-големите разлики между Libra и биткойн е технологията, стояща зад двата актива.

При биткойна трансакциите се записват анонимно в споделен регистър, наричан блокчейн.

Най-общо казано, това е база данни, поддържана от мрежа от компютри. Самите записи на трансакции остават сигурни, като технологията не позволява да се фашифицират или манипулират.

Libra също използва блокчейн технологията. За разлика от биткойн обаче, записите на трансакциите могат да се добавят в регистъра само от група доверени страни.

Тези доверени партньори в проекта са обединени в обща неправителствена организация, носеща името Libra Association и регистрирана в Швейцария. В нея влизат големи компании, сред които Visa, Uber, Lyft и прочее. Всеки един от членовете на организацията е вложил в проекта най-малко 10 млн. долара.

По думите на Садех Ман, основател и президент на компанията за криптовалути Saga Foundation, Libra ще създаде централизирана структура, управлявана от неизбрана асоциация, съставена изключително и само от големи институции, които са закупили правото си на глас, предава CNBC. 

При биткойн ситуацията е точно обратната – всеки може да участва в поддържането на системата, стига да има хардуер и достъп до интернет.

„Криптовалутите се дефинират от липсата на зависимост от доверени посредници”, казва Петер ван Валкенбург, директор Проучвания в организацията Coin Center.

„Вярваме, че Libra не е криптовалута поради нейния регистър и поради това, че разчита на доверен емитент да държи и управлява фонд от активи, които да поддържат валутата", добавя той.

Различна употреба

Биткойнът представлява peer-to-peer платежна система, позволяваща на хората да обменят, да изпращат и да се разплащат, без да използват посредничвеството на банка. Самият биткойн се превърна в инвестиционен актив, който устойчиво доминира пазара на криптовалути и попада в портфолиото на множество инвеститори.

Главната цел на Libra е да се използва като услуга за трансгранични трансфери на пари и разплащания. Услугата е вързана към кошница от фиатни валути и други активи с цел избягване на волатилност – нещо, което се наблюдава често при истинските криптовалути.

Наричана от много представители на индустрията с прозвището стейбълкойн, Libra има за цел да поддържа стабилна цена. Дейвид Маркъс, ръководителя на проекта, коментира преди, че Libra ще работи „по-скоро като традиционните валути”, а не като криптовалутите.

По думите на Чарлз Хейтър, съосновател и изпълнителен директор на платформата CryptoCompare, Libra и биткойнът представляват различни етапи от еволюцията на валутите.

При биткойна не се нуждаете от разрешение за трансакцията, напълно децентрализиран е и върви с висока волатилност, обяснява той. При Libra се нуждаете от разрешение за трансакциите, централизирана е, регулира търсенето и предлагането и е обвързана към фиатни пари, добавя той.

Това, което Хейтър има предвид с „регулирана чрез търсене и предлагане”, е, че Facebook и неговите партньори могат да коригират предлагането, за да съответства на активите, държани в резерва, така че ефективно да се поддържа стабилна цена, дори когато търсенето се изменя.

Биткойнът, от друга страна, има фиксирано предлагане. Общият брой биткойни в обращение е лимитиран до 21 млн. броя. Така, когато последният биткойн бъде изкопан, броят няма да има как да се увеличава, което се приема като естествена защита от инфлация.

Различни регулаторни въпросителни

Когато става дума за регулация на криптовалутите, името на Facebook започна да се споменава все по-често. Някои блокчейн компании обаче се боят, че регулаторите ще ги разлжедат под общ знаменател с проекта на социалната мрежа. Това би било голям проблем, ако се имат предвид разликите между биткойна и така наречената виртуална валута Libra.

Докато биткойнът не се нуждае от финансови посредници, то моделът на Libra зависи от емитентите, събрани в НПО-то Libra Association. А това носи риск, който на теория не съществува при истинските криптовалути, тъй като те са децентрализирани.

Libra Association понастоящем обединява 28 членове, като Facebook се надява да ги увеличи до 100 в мига на дебют на валутата. Криптовалутата трябва да дебютира през първата половина на 2020 г.

Мрежата на биткойна използва така наречените миньори, или копачи, което записват трансакциите в споделения регистър. Това не предполага тези хора да бъдат регулирани, тъй като те не са доверени попечтители на фонд с активи на потребителите, казва ван Валкенбург.

Борсите за криптовалути и портфейлите за съхранение, от друга страна, трябва да отговарят пред регулаторите.

Въпросителни относно това как Libra ще пасне в същестсуващата финансова система се повдигнаха по време на изслушването на компанията пред щатските власти, което се проведе през миналата седцмиа. Дейвид Маркъс трябваше да слуша как Libra може да се тълкува като финансов актив, въпреки че посочи, че това не е така. Все пак Маркъс допуска, че Libra може да се разглежда като стока.

През миналата година председателят на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ коментира, че биткойнът трябва да се разглежда като заместител на суверенните валути, като долара и еврото.

По думите на Чарлз Хейтър, ако Facebook успее да се справи с регулаторните препятствия, Libra може да се превърне в нещо, което има огромно влияние над световната икономика – дори по-голяо от това на биткойн.

Според Анди Браянт, оперативен директор на европейския бизнес на борсата за криптовалути bitFlyer, ако Libra успее да убеди хората, че има „други начини” за съхранение на стойност, различни от стандартните пари, то това би била една добра стъпка напред. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мирослав
# 0
18:08 | 2 August 2019
Загуби за 2.3 млрд. долара в Южна Корея от измами с криптовалути Следващата статия, дава добро обяснение за разлика между Биткойн и Либра. При втората споменатото в заглавието на следващата сходна статия, не би било възможно, защото ще има фактически (а не инкогнито както при Биткойна) фирма, инструкция която би гарантирала средствата на вложителите. И ако излезе Либра ще видите, че при нея волатилността, ще е сравнително малка.
Мирослав
# 1
17:08 | 2 August 2019
"При биткойна не се нуждаете от разрешение за трансакцията, напълно децентрализиран" Това е много спорно. За да почне да функционира нещо (каквото и да било), задължително трябва да има първопричина. Сега транзакциите между банките се извършват много бързо, освен за големи суми. Биткойна е чист спекулативен инструмент. С него човек не може свободно да отиде в бар, ресторант или да си плати комуналните услуги. Той става единствено за преразпределение на големи парични потоци. Установи се, че дори приказките за липса на такси са спекулации. Защо има такива при транзакции и къде отиват тези не малки такси. Либра е неудобно не поради факта, че е централизирана, а за това, че ще засегне много банкови и корпоративни интереси.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg