Бизнесът е силно притеснен от ръста в международните измами

1006
Бизнесът е силно притеснен от ръста в международните измами

Проучване на международните измами на Ernst&Young отчита сериозна загриженост на бизнес лидерите по света от увеличаващите се в последно време измами, мошеничество и корупция. 76% от запитаните споделят, че бордовете на компаниите са все по-притеснени, но не са достатъчно подготвени да се справят с този риск, произтичащ от нарастването на корупцията в момента, когато икономиката започва отново да се развива.

Бизнес лидерите са особено притеснени за Латинска Америка (95%), Близкия Изток и Африка (87%), Централна и Източна Европа (84%) и Австралия (81%).

В анкетата са участвали над 1 400 главни финансови директори, началници на отделите за вътрешен одит и на правните отдели в най-големите компании в 36 държави по света. Техните отговори сочат, че измамите нарастват значително в някои региони. В Западна Европа, например, броят на компаниите, станали жертва на значими измами през изминалите 2 години, е нараснал от 10% до 21%. Нивата на измами в Латинска Америка също остават високи - 21%, както и в Близкия Изток и Африка - 18%.

Дейвид Стълб от отдела на Ernst & Young за разследване на международни измами коментира: „Увеличаването на предприетите мерки срещу измамите, подкупите и корупцията е приоритет за много от основните пазари. Няма да е странно, ако срещу отделни управители и директори бъдат предприети съдебни процеси. Нещо повече, приемането на специален текст в Закона за подкупите в Англия е най-пресният пример за решителни действия за наказване на неетично поведение от страна на лица и корпорации. Той може да бъде приложен и на територията и на други държави."

Въпреки тревогата на управителните органи, не изглежда да се предприемат мерки в посока увеличаване тяхната собствена защита от подобни действия. Тревожно е, че само 4 от 10 главни финансови директори, участници в анкетата, са извършили преглед на контрола и мерките за борба с измама и корупция през изминалите 12 месеца. Само 28% от анкетираните са били накарани да извършат оценка на риска от измама. Най-добри резултати в това отношение има в Северна Америка. Резултатите за Централна и Източна Европа,обаче, са твърде тревожни. Там едва 18% от анкетираните са направили оценка на риска от измама през последната година.

Дейвид Стълб добавя: „Върху корпорациите има натиск да се борят с измамите и корупцията. Благоразумен ход би било да се насрочват редовни оценки на риска и най-вече на бизнес риска и пазарния риск. Това би помогнало на звената за управление на риска да овладяват най-стресовите ситуации."

Преодолели рецесията, много дружества очакват нови възможности за растеж - чрез експанзия на нови пазари или чрез придобивания и сливания. Това, обаче, може да изложи много от тях на голям брой нови рискове и на корупция. За да се намали този риск, дружествата трябва да направят обстоен анализ (due diligence) преди сделката.

30% от участниците, обаче, заявяват, че рядко и дори никога не предприемат подобни мерки преди сделката (Япония - 40%, Централна и Източна Европа - 38%). 42% от запитаните признават, че рядко или никога не правят правно-икономически анализ след сделката. Това е отговорът на 54% от бизнес лидерите от Австралия и 53% от тези в Япония.

Обновената стратегия за сливане и придобиване също така предизвиква тревога сред запитаните. 48% от участниците в анкетата юристи са загрижени от рисковете, свързани с натиска за растеж. 45% от хората, отговарящи за правната част на бизнеса, смятат, че сигурността на данните ще бъде изключително важен въпрос през следващите 18 месеца.

Отговарянето по различни инциденти или нормативни спорове често изисква преглед на информация в електронен формат, включително и имейли. Половината от юристите, участващи в проучването, заявяват, че значението на имейлите при разследване на измами се е увеличило рязко през последните 2 години. 35%, обаче, обявяват, че смятат да намалят разходите за следене на имейлите в компаниите и да се фокусират върху увеличаване на ефективността на бизнеса.

Дейвид Стълб завършва: „Когато бизнесът отново започне да расте, очакваме повече предизвикателства, по-голям риск от измами и корупция и по-голям интерес от страна на регулаторните органи. През идните месеци компаниите трябва да преразгледат и подобрят процедурите си за осъществяване на дългосрочен, устойчив и в съответствие с бизнес етиката растеж."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg