Бизнесът разчита на родните университети (  DAD  )

1128
Бизнесът разчита на родните университети

Мениджърите в България предпочитат да назначават кадри от български университети, а не от чужди.

Това показва допитаване на  списание „Мениджър" и агенция „Маркет Линкс", проведено сред 1000 висши и средни мениджъри. Те отговаряха на въпроса „Студенти от кои ВУЗ-ове предпочитате да назначавате?".|

На първо място е СУ „СВ.Климент Охридски", посочен от 46.2% от запитаните, втори е УНСС с 44.5% (участниците в анкетата можеха да посочват повече от един университет). Трети е Техническият университет в София с 28.6%.

Първи извън столицата, но и извън челната тройка с 15.1% се нарежда Американският университет в Благоевград (АУБГ).

Класацията на мениджърите се допълва от Нов български университет - 12.6%, Икономическия университет във Варна - 9,2%, Стопанската академия „Д.А. Ценов" в Свищов - 6.7%, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) - 5%, и Химико-технологичния и металургичен университет, София (ХТМУ) - 3.4%. Участниците в анкетата са посочили общо 23 вуза. 

В същото време само 9.2% от запитаните са посочили „Чужди вузове"в отговор на въпроса, при това без да посочат конкретно нито едно име на световно бизнес училище.

А на CV-то на всеки кандидат за работа, който има завършен Harvard или London School of Economics, навсякъде по света се гледа с респект и се назначава с приоритет. Очевидно кадърните български деца, завършили реномираните европейски и американски университети, все още твърде рядко се връщат да работят у нас.

Обобщеното понятие „Чужди вузове" не дава точна представа какво търсят мениджърите - дали кадри, които със сигурност знаят перфектно поне един чужд език, без значение колко незначителен колеж са завършили, или специалисти с висока компетенция, придобита в престижно висше учебно заведение. 

Класацията показва силното доверие на българските мениджъри в двата най-престижни родни университета - СУ „Св. Климент Охридски" и УНСС. Както и нарастващо търсене на инженерни и ИT кадри (трето място за ТУ) и по-малкия интерес към нишови специалисти като химици, архитекти, геодезисти. 

Далия ЕАД-Габрово, DAD – профил и борсова статистика

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eddi
# 0
17:03 | 26 March 2012
Everyone would benefit from rendaig this post
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg