Blackstone с ръст в печалбата си за изминалата година от 71% до 2.27 млрд. долара, планира IPO

547

Частната инвестиционна компания Blackstone Group, която планира набиране на капитал в размер на 4 млрд. долара посредством първично публично предлагане, предостави на инвеститорите за пръв път част от финансовите си показатели.

От компанията отчетоха повишение с 71% в печалбата си за изминалата година до 2.27 млрд. долара, сред които таксите от управление на активи, събирани от клиентите на компанията са възлезли на 1.12 млрд. долара.

Инвестиционната компания е отчела доходност от инвестициите си в размер на 7.59 млрд. долара, посредством управляваните от нея фондове, като възвръщаемостта на фондовете за инвестиции в акции е възлязла на над 20%, а доходността от инвестиции в недвижими имоти е нараснала близо два пъти.

За изминалата година всеки един от 770-те души персонал е реализирал нетен доход за компанията от средно 2.95 млн. долара, което е близо 9 пъти повече от средното за най-печелившата инвестиционна банка на Уол Стрийт - Goldman Sachs Group.

Компанията, която е основана през 1985 година от Стивън Шварцман и Пийт Питърсън, ще предложи миноритарен дял в най-голямото първично публично предлагане на частна инвестиционна компания.

Според специалисти, ако Blackstone достигне същата оценка от пазара, подобна на тази на другия частен инвестиционен фонд, извършил първично публично предлагане - Fortress Investment Group LLC, който стана публичен на 8 февруари, това би означавало, че пазарната му капитализация би възлязла на 29 млрд. долара.

Ако инвеститорите оценят компанията подобно на инвестиционната банка Goldman Sachs, чиито акции се търгуват при съотношение цена-очаквана печалба от 10, това би довело до оценка на компанията на стойност 23 млрд. долара.

Компанията Blackstone е инвестирала 33 млрд. долара в 321 частни фонда за инвестиции в акции и недвижими имоти, както и заемни средства в размер на 293 млрд. долара.

Към момента фондът притежава компании със сумарен персонал в размер на 375 000 души и 83 млрд. долара годишни продажби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg