Благодарим ти, кризо!

1405
Благодарим ти, кризо!

Световната икономика напоследък демонстрира все повече признаци на възстановяване. Но така или иначе изживяването на една година, в условия на икономическа криза, се отпечата не само във финансовата страна на нашия живот. Оказва се, че финансовите сътресения са помогнали на всеки четвърти участник в запитване на компанията Synovate да преразгледа жизнените си приоритети. Така че същите могат с открита душа да кажат на кризата едно „Благодаря", пише Interfax.

Запитването е проведено през август - година след като финансовата криза навлезе в най-острата си фаза. В изследването участват 11 400 души от 16 държави - Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Франция, Хонконг, Индия, Малайзия, Нова Зеландия, Русия, Сърбия, ЮАР, Испания, Тайван, Великобритания и САЩ.

От само себе си се подразбира, че от началото на кризата животът на хората се промени много. Например, 37% от жителите на Нова Зеландия, 35% от руснаците и 32% от испанците са отложили почивката зад граница за по-добри времена. 15% от всички респонденти решиха да отложат покупката на автомобили или са били принудени да се задоволят с далеч по-евтин модел. От покупката на жилище са се отказали 10%, а от придобиването на битова техника и електроника - 23 на сто.

Финансовите проблеми нанесоха корекции и в личния живот на жителите на Земята. Така 4% от участниците отложили сватба или са орязали разходите по тържествения ден.

Всеки десети жител на Русия дори отложил плановете за дете, заради икономическите и финансови проблеми. Подобно решение са взели 13% от бразилците, 12% от жителите на ЮАР, 10% от испанците и общо 6% от всички запитани.

Всъщност една четвърт от участниците признават, че се радват на кризата. Тя им помогнала да преразгледат своите приоритети. В Малайзия благодарни са 80% от участниците в изследването. Според управляващия директор на Synovate в Малайзия Стив Мърфи, рецесията заздравила семейните ценности на малайзийците и те отново ценят онова, което имат.

Важно е да се посочи, че като цяло 55% от участниците променили и отношението си за важността за спестяването.

Нищо, че руснаците често признават, че кризата ги е принудила да свият разходите си за една или друга нужда, те са винаги готови да харчат пари с усмивка на лицето. На въпроса какво биха направили, ако неочаквано се сдобият с 1 000 долара, те отговарят, че ще ги вкарат в „нещо забавно и весело". Като цяло веселяците в запитването са 15%. Тези, които ще ги вложат в банка са 28%, а 17 на сто ще си купят с парите стоки от първа необходимост и ще се разплатят за дългове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ceko
# 0
20:11 | 3 November 2009
a koikazva che krizata e svarshila
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg