Близо 120 000 американци са обявили фалит през август

673
Близо 120 000 американци са обявили фалит през август

Точно 119 874 американци са обявили фалит през август, което е с 24 процента повече от същия месец миналата година, съобщи Американският институт по фалитите (ABI), цитиран от Блумбърг.

Потребителите продължават да прибягват до обявяване на фалит като начин за защита от непрекъснатия финансов натиск, посочи изпълнителният директор на агенцията Самюъл Гердано. Той изтъкна, че поради тази причина се очаква броят на потребителите, обявили фалит, да достигне 1.4 милиона души тази година.

Вълната от фалити не е подминала известни личности като киноактьора Стивън Болдуин, бившия бейзболист Лени Дикстра и прочутите фотографи Маркус Клинко и Индрани Пал-Чаудхури, отбелязва Блумбърг.

Чрез подаване на иск за обявяване на фалит в местния федерален съд американците автоматично предпазват имуществото си от конфискация, а самите себе си - от съдебни искове от страна на кредитори.

Банкрутът се оформя въз основа на глава 7 или 13 от закона за фалитите, отбелязва ИТАР-ТАСС. В първия случай имуществото на длъжника се описва и разпродава, а получената сума се разпределя между кредиторите. При искове по глава 13 длъжникът трябва да запази известна свобода да се разпорежда със

собственото си имущество, макар и в замяна да е длъжен да изплаща по-големи суми на кредиторите си. В същото време той може да продължи да получава постоянен доход, макар че в дадения момент той е недостатъчен за покриване на задълженията. Към такъв вид обявяване на фалит се прибягва например, за да се предпази купено на разсрочено плащане жилище, за да не бъде иззето от банката, отпуснала гаранцията.

При обявяване на несъстоятелност се ликвидират повечето дългове, но не всички. Човек може, например, да се избави от дълговете по кредитни карти. В същото време не се опрощават дългове за издръжка на деца, за данъци или студентски заеми.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg