Близо 6% от населението на Земята живеят в Европейския съюз

554
Близо 6% от населението на Земята живеят в Европейския съюз

© Pixabay

В Европейския съюз живеят 450 милиона души, по данни към края на 2018 г., което представлява 5.9% от световното население.

Това показват данните от годишния доклад "Европейският съюз и света", публикуван от Евростат.

Китай продължава да държи първото място в света по този показател с над 1.4 млрд. души население, или 18.7% от световното, а Индия е на второ място с почти 1.4 млрд. (17.7% дял). Това означава, че в тези две държави живеят над една трета от всички хора на Земята.

Четвъртото място е за САЩ с 327 милиона души, а държавите от Г20 заемат общ дял от 63.3% в световната популация.


Освен че в Азия живеят най-много хора, там и гъстотата на населението е най-висока.

В Южна Корея живеят по над 500 души на квадратен километър, а в Индия и Япония живеят - по над 300. Във Великобритания са под 300, а в ЕС показателят е на ниво от малко над 100 души на квадратен километър - близък до този на Турция и Китай.

Сред държавите от групата на Г20 най-ниска гъстота на населението се наблюдава в Австралия, Канада и Русия (средно под 10 души на квадратен километър).

За повечето развити икономики един от основните проблеми е свързан със застаряването на населението. Медианната възраст е показател, който разделя населението в дадена държава на две равни по брой групи - едната половина е под тази възраст, а другата над нея.

В световен мащаб медианната възраст е малко под 31 години през 2020 г. Само 4 държави от Г20 могат да се похвалят с медианна възраст под това ниво - Южна Африка, Индия, Мексико и Индонезия. В ЕС показателят е на ниво от 43.9 години. Единствено в Япония тя е по-висока (на ниво от 48.4 години).

Раждаемостта в ЕС също е една от най-ниските в сравнение с държавите от Г20. Средният коефицент е по 1.56 деца на една жена, като единствено Канада, Япония и Южна Корея се под това ниво. Най-високият показател за Г20 е в Южна Африка (2.43), което е близо до средното равнище за света.

Около три четвърти от населението на Европа живеят в градовете и урбанизираните региони (75%) през 2018 година. Това е доста над средното равнище в глобален мащаб - около 55 на сто.

Въпреки това в групата на Г20 има 11 държави, в които този дял е по-висок. Първите две места са за Аржентина и Япония с около 90% градско население.

В Индия този дял е около 34%.

8 от 10-те най-големи градове в света са в държави от Г20.

Средната продължителност на живота сред държавите от Г20 е най-висока в Япония (84 години). Европейският съюз, заедно с Южна Корея, Австралия, Канада и Великобритания, също могат да се похвалят с нива от над 80 години.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg