Блокажът на Вашингтон удари фондовите пазари

975
Блокажът на Вашингтон удари фондовите пазари

Блокажът на политическата машина във Вашингтон срина котировките в първия работен ден от седмицата. Преговорите за намаляване на държавния дълг удариха на камък, а липсата на споразумение между демократи и републиканци означава, че ще влезе в сила автоматичната клауза за съкращаване на разходите.

Инвеститорите са уплашени от икономическите последствия от неуспеха на „супер комисията”, както и от риска кредитният рейтинг на САЩ да пострада.

В същото време, новините, долитащи от Европа, не помогнаха за разведряване на атмосферата. Moody’s Investors Service предупредиха, че може да понижат стабилната прогноза за ААА рейтинга на Франция на негативна и изказаха опасенията си, че германските банки са силно изложени на книжа от застрашените страни от евро-зоната.


Отделно, от Bundesbank снижиха очакванията си за икономическия ръст за 2012 г. до между 0.5 и 1%, при предходна прогноза от 1.8%, дадена през юни.

Финансите, индустрията и технологиите бяха най-силно пострадалите сектори за деня, с понижения от над 1.9%.

Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито книжа са най-пряко зависими от икономическия ръст, падна с 2.4 на сто. Акциите на Bank of America се сринаха с пет на сто до 5.49 долара, Caterpillar паднаха с 3% до 91.12 долара, а Hewlett- Packard – с 4% до 26.86 долара.

Тревогите от политическия провал на Вашингтон и сгъстяващите се облаци над Европа засенчиха позитивната реакция на обявените сделки за сливане и придобиване.

Дяловете от Pharmasset скочиха с 85 на сто до 134.14 долара, след като стана ясно, че Gilead Sciences ще заплатят за компанията около 10.4 млрд. долара. Акциите на Gilead обаче паднаха с 9.1% до 36.26 долара. Gilead се съгласиха на сделката с надеждата, че експерименталната терапия на Pharmasset за хепатит С е първата рожба на ново поколение медикаменти, насочени към пазар, чиито обем може да достигне 20 млрд. долара до 2020 г.

В областта на фармацията, представянето на Regeneron Pharmaceuticals също бе завидно. Акциите на дружеството скочиха с 10 на сто до 55 долара, след като щатските регулатори одобриха разработена от компанията терапия за слепота.

Transatlantic Holdings поскъпнаха с 0.8% до $54.84, след като презастрахователят се съгласи да бъде закупен от Alleghany в сделка за около 3.4 млрд. долара. Дяловете от Alleghany обаче се сринаха с 6.8% до 293.01 долара.

Листваните в САЩ книжа на китайската Global Education & Technology Group скочиха с 97 на сто до 10.60 долара, след като британският издателски гигант Pearson заяви, че ще придобие дружеството за 155 млн. долара в брой.

Hewlett-Packard бяха един от най-слабо представилите се сини чипове за деня, като дяловете от компютърния факир паднаха с 4% до 26.86 долара в навечерието на обвяване на счетоводните резултати за тримесечието. Позицията обаче възстанови донякъде загубите си след затваряне на сесията, когато компанията се похвали с по-добри от очакваното печалби от основната си дейност.

Jefferies Group Inc. отново орязаха европейски дългови книжа от портфолиото си, за да се преборят със спекулации относно финансовата си стабилност. Дяловете от инвестиционната банка поскъпнаха с 0.4% до $10.20, след като миналата седмица котировките по позицията се стопиха с 9.5%.

Позитивните новини в понеделник не успяха да успокоят паниката сред инвеститорите. S&P 500 падна с 1.9% до 1,192.98, като за последните четири дена индикаторът е загубил общо 5.2%. Dow Jones Industrial Average достигна най-ниското си ниво от 20 октомври насам, като отстъпи с 2.1% до 11,547.31.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite се сви с 49.36 пункта, или 1.9%, до 2523.14.

Източник: Глобал Маркетс

* ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg