Блокчейн компаниите не показаха признаци на живот през 2018 г.

1594
Блокчейн компаниите не показаха признаци на живот през 2018 г.

© Pixabay

Докато 2017 г. бе белязана от бума на блокчейн бизнеса, през миналата 2018 г. крипто пейзажът започна да изглежда малко по-мрачен.

Падащи цени, страхове относно регулация на технологията, липса на институционален интерес и противоречия при ICO модела за набиране на средства бяха темите на 2018 г. в света на криптовалутите и технологията, стояща зад тях.

Всичко това създаде перфектната буря, която здраво задуха в платната на песимизма на криптофронта.


Докато вниманието на широката общественост е насочено предимно към цените на криптовалутите, които се приемат като барометър за състоянието на индустрията, нов анализ показва, че броят на блокчейн стартъпите намалява стремително през миналата година, пише Forbes.

Компанията Novum Insights извършва мониторинг на около 9 хил. компании в блокчейн и крипто секторите, както чрез преглед на търговията с активи, така и чрез следене на „признаците на живот” в техните уебсайтове, акаунти в социалните мрежи и профили в GitHub.

Проучването на фирмата разкрива, че над 1 811 компании, или 20% от наблюдаваните бизнеси, са престанали да показват признаци на живот през 2018 г., като много от тях са изчезнали напълно. 

Причини за този апокалипсис, според Novum, са разнообразни – от измамни схеми, където създателите на проектите просто изчезват с набраните средства, до доста по-традиционни бизнес пречки, като лошо управление на капитала, провал на бизнес моделите и промени в регулаторната среда.

„Голям брой компании бяха закрити през 2018 г., след като Индия и Китай обявиха, че обмислят дали криптовалутите да станат нелегални на тяхна територия”, казва изпълнителният директор на Novum Тоби Люйс.

Анализът на Novum показва, че някои сектори са поле на повече провали, отколкото други. 30% от провалените блокчейн стартъпи са в сферата на производството, докато над 20% от неуспехите са в развлекателната индустрия, логистиката и земеделието.

Най-успешните сектори за блокчейн предприемачите през 2018 г. са образованието и академичните начинания, където малко над 10% от стартъпите са станали жертва на неуспех през разглеждания период.

Блокчейн провалите по сектори през 2018 г.; източник: Novum/Forbes

10 години биткойн: Устоя ли на хайпа блокчейн технологията?Има ли бъдеще блокчейн технологията или е просто поредният балон?

Въпреки негативните данни за миналата година, финансирането чрез процедури по първично предлагане на криптовалути (ICO) продължава да е на почит. 

Така през 2018 г. са реализирани нови 1 065 ICO-а, които са набрали обащата сума от 21 млрд. долара, въпреки че тази цифра е изкривена поради факта, че през първото и второто тримесечие на годината цените на виртуалните валути бяха с между 80 и 90% по-високи спрямо настоящия момент.

През настоящата 2019 г. блокчейн хоризонтът предлага предимно несигурност, особено спрямо оптимизма, царящ през 2017 г.

Така или иначе, само времето ще покаже дали блокчейн технологията ще се пребори за своето място под слънцето.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg