Блокираме новите бюджетни правила в ЕС?

986
Блокираме новите бюджетни правила в ЕС?

Шест страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, може да блокират реформите на бюджетните правила в ЕС, ако държавите от еврозоната не договорят промени и въвеждане на нова капиталова структура на постоянния спасителен фонд, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници на ЕС.

Постоянният фонд - Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), трябва да замени сегашния Европейски финансов инструмент за стабилност (ЕФИС) в средата на 2013 г.

Действащият в момента ЕФИС бе основан, за да помогне на Ирландия и Гърция, и набра средства, с които да финансира двете държави при обслужването на падежиращите им външни задължения. Новият фонд предвижда вноските да се определят от отношението на БВП за конкретната държава в общия БВП на съюза и числеността на населението й, отнесено към общия брой на жителите в ЕС. Капацитетът за отпускане на заеми ще бъде 500 млрд. евро и всички държави - членки на ЕС, могат да участват в проектирането му.

Естония и Словакия, които са част от еврозоната, както и Литва, Латвия, България и Чехия, които в бъдеще ще използват еврото, обаче смятат схемата за нечестна.

"Ако една страна е голяма като население, но е бедна, сегашният механизъм предполага вноската й да е по-тежка, докато богата държава като Люксембург ще плати по-ниска вноска в сравнение с нейното състояние", смята представител на една от държавите, пожелал анонимност. Иван Миклош, финансов министър на Словакия, коментира, че вноската на всяка страна трябва да бъде на база силата на икономиката, а като допълнителен критерий може да бъде не числеността на населението в конкретната държава, а отношението на държавния дълг към БВП.

Томаш Зидек, заместник-министър на финансите на Чехия, коментира, че подкрепя позицията на Словакия. Смятаме, че критериите са несправедливи за по-малките икономики с по-голям брой население, обясни той. Зидек допълни, че Чехия няма да се опита да блокира плана, тъй като това е въпрос за държавите от еврозоната.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg