Бляскавите корпоративни изненади продължават

1278
Бляскавите корпоративни изненади продължават

Втори пореден ден Уолстрийт обърна гръб на тревожните макроикономически новини, за да се наслади на силния сезон на корпоративните отчети. В петък, звезди на представлението бяха доставчиците на потребителски стоки, а и докладът за подобрение на индекса на потребителското доверие за април наклони везните в полза на биковете.

Пазарът остана на позитивна територия въпреки разочарованието, поднесено от американската икономика. През първото тримесечие на годината, тя се е разраснала с едва 2.2%, вместо очакваните 2.6 на сто. В Европа, Standard& Poor'sза втори път тази година оряза суверенният рейтинг на Испания, като понижи с две степени оценката си за дългосрочните книжа на страната, от А на BBB+ с негативна перспекива.

Настроението на инвеститорите обаче остава ведро, като се има предвид, че около 75% от общо 271 компании от S&P500, обявили счетоводните си резултати до момента, успяха да надскочат очакванията на анализаторите. Според изчисления на Bloomberg, печалбата на акция се е покачила средно с 5.3%, спрямо мрачните прогнози за ръст от едва 0.8%, оповестявани само преди месец.

В петък, бенчмарк индексите бяха поведени нагоре от доставчиците на потребителски стоки. Най-големият онлайн търговец в света Amazon.comскочи с 15.75% до $226.85, след като се похвали с 34% повишение на приходите за първото тримесечие. Онлайн пътническата агенция Expedia удари исторически рекорд от $40.31, след като се изстреля с впечатляващите 23.54%, благодарение на силния си счетоводен отчет, който с лекота надхвърли очакванията на анализаторите.

Vivus Inc. доказаха съвсем буквално, че ги бива във вдигането, и се вдигнаха с 3% до $25.15 – най-високото им ниво от 1997 г. насам. Хапчето Stendra, разработено от фармацевтичната компания, спечели одобрението на щатската Агенция по храните и лекарствата и вече може да излезе на пазара. Според  представените данни, новият медикамент предизвиква ерекция за 15 минути, или двойно по-бързо, отколкото известния си конкурент Viagra на Pfizer Inc..

Procter & Gamble обаче се наредиха сред разочарованията за деня, като печалбите им успяха да надминат прогнозите, но приходите не прескочиха летвата, поставена от Уол Стрийт. В отговор, акциите на производителя на козметика и почистващи препарати се сринаха с 3.63% до$64.44.

Starbucks  също завършиха тримесечието с печалби и приходи, които останаха под очакванията, и макар че веригата кафенета повиши прогнозите си за цялата 2012 г., инвеститорите се оттеглиха от позицията и книжата поевтиняха с 5.32% до $57.43.

Ford Motor успяха да представят резултати, които да надскочат предварителните изчисления на Уол Стрийт, но както печалбите, така и приходите отбелязаха понижение на годишна база. Така дяловете от автомобилния производител се хлъзнаха с 2.27% надолу до $11.60.

В петък, Dow Jones Industrial Average се покачи с 23.69 пункта, или 0.2%, до 13,228.31, а Standard & Poor's 500 – с 3.38 пункта, или 0.2%, до 1 403.36. И двата индикатора се задръжаха на позитивна територия за четвърта поредна сесия, и отбелязаха най-силното си седмично повишение от 16-ти март, от съответно 1.5% и 1.8%,

Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 18.59 пункта към стойността си, или 0.6%, до 3 069.20. За седмицата индексът се покатери с 2.3% - най-силното му представяне от почти три месеца насам. Около 6.2 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или със 7% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg