Богатите европейски фамилии навлизат в технологичната сфера

1024
Богатите европейски фамилии навлизат в технологичната сфера

© Pixabay

Старите богати фамилии в Европа търсят нови инвестиции във високотехнологичния сектор, които да им донесат по-висока възвръщаемост, пише The Wall Street Journal.

За разлика от САЩ и Азия, в Европа голяма част от финансовото богатство се държи от наследници, а не от предприемачи и иноватори, които са го създали сами.

Много от тези капитали са концентрирани в стари семейни компании, които са натрупали печалбите си от индустриалния бум през XIX и XX век.

"За тях е много по-трудно да "скочат от влака" и изведнъж да се пренесат в дигиталния свят", коментира икономистът проф. Томас Зелуегър от университета в Санкт Гален, Швейцария.


Жанет цу Фюрстенберг е предприемач, който е наясно с тази ситуация и търси начин да свърже новите технологични стартъпи и "облачните" системи на бъдещето с утвърдените европейски корпорации.

През миналия век нейният дядо успява да превърне Ludwig Krohne & Sohn от обикновена фабрика за производство на клапани с осем души персонал в глобален доставчик за водещите индустриални гиганти.

Днес обаче фамилните компании, като Ludwig Krohne & Sohn, са изправени пред свирепата конкуренция на технологичните стартъпи.

Именно това подтиква Жанет цу Фюрстенберг да създаде инвестиционната компания La Famiglia. Тя оперира от офиса си в Берлин, в сърцето на бързоразвиващата се европейска стартъп сцена, а целта ѝ е да създаде контакти и връзки между мениджърите на новите технологични компании и бизнесмените от "старата генерация", които търсят работещи решения за своя бизнес.

"Когато предприемачите се срещат лице в лице, те обиковено говорят на един и същ език", казва Жанет цу Фюрстенберг, която притежава докторска степен по икономика с изследване на предприемачеството в Ренесансова Италия. Освен това тя може да се похвали с аристократично потекло с история от над 1000 години.

La Famiglia е олицетворение на цяла тенденция, която в момента се развива на Стария континет, пише WSJ. Богатите европейски фамилии търсят начини да навлязат по-сериозно в технологичния сектор.

През 2019 г. фамилните компании в Европа са разпределили над 20% от активите си във фондове за частни инвестиции, с което изпреварват всички останали региони. Вложенията им в рискови фондове се удвояват в периода от 2014 и 2018 г. и достигат 2.2 млрд. евро.

Всяка фамилия обаче има индивидуални предпочитания за начина, по който да се включи в света на технологичните инвестиции. Фамилията Аниели, например, която управлява автомобилната империя на Fiat, разполага със собствена холдингова компания Exor NV, която инвестира в стартъпи. Капиталът ѝ възлиза на 100 млн. евро.

Семейството на Джон Бониер, което от над 200 години управлява шведската медийна компания Bonnier Group, стартира собствен фонд за рискови инвестиции през 2013 г. Малко по-късно Бониер се свързва със своя сънародник Никлас Зенстрьом, който е един основателите на Skype и в момента управлява базираната в Лондон компания за рискови инвестиции Atomico. Бониер му съдейства с привличането на инвеститори от богатите европейски фамилии.

"Този тип инвеститори обикновено работят в дългосрочна перспектива. Те могат да бъдат много полезни на дигиталните предприемачи, които работят върху дългосрочната си визия", казва Бониер.

Някои фамилни бизнеси инвестират директно. Германският производител на отоплителни системи Viessmann, например, създаде дъщерната си компания WATTx през 2015 г. с цел инвестиции в стартъпи, които да подпомагат развитието на основния ѝ бизнес.

Според управляващия директор Мартин Юнгер "пасивните" инвестиции няма да помогнат за трансформацията на семейния бизнес.

"Компаниите, които искат да постигнат нещо, трябва да имат куража да действат и да работят за промяната", казва той.

Според Ярон Валер, който управлява берлинския фонд за частни инвестиции Target Global, много от семейните компании, които са започнали да инвестират в технологични стартъпи, впоследствие стават много по-активни и започват да управляват собствени портфейли, които подпомагат бизнеса им.

Жанет цу Фюрстенберг работи с клиенти, които вече са осъзнали тази потребност и търсят начин да се включат в технологичния сектор. Когато тя попадне на обещаваща стартъп компания, се свързва със своите приятели и познати от кръговете на заможните европейски индустриалци.

Всеки, който прояви интерес към идеята, може да се включи в проекта по някакъв начин.

Компаниите, в които инвестира La Famiglia, не получават само пари, а и ценни контакти с клиенти, до които иначе не биха имали достъп. Съпругът ѝ, който също е от германска аристократична фамилия, притежава замък, за какъвто мечтаят много от богатите американски предприемачи.

Жанет цу Фюрстенберг работи изцяло на принципа на личните контакти. Наскоро тя организира бизнес вечеря в Берлин, на която кани представители на местната стартъп сцена и директори на някои от утвърдените германски индустриални компании.

През 2019 г. европейските стартъпи са привлекли финансиране за рекордните 8.7 млрд. евро, което представлява ръст от близо 50% на годишна база.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg