Боклукът - търсен енергоносител в Германия

438
Боклукът - търсен енергоносител в Германия

Благодарение на ръста на цените на петрола и природния газ, боклукът в Германия се превърна в търсен и дефицитен енергоносител. В страната се планира да бъдат построени 100 комплекса, произвеждащи електричество за сметка на изгаряния боклук.

Битовите боклуци във Федералната република се превръщат във все по-търсено и дефицитно гориво, съобщава „Дойче Веле“. Като гъби в страната никнат комплекси, които произвеждат електричество и топлинна енергия за сметка на изгорения боклук. В пещите отива всичко, което остава след отделянето на хартията, стъклото и другите отпадъци, които могат да бъдат използвани повторно.

По данни на федералното министерство на екологията, в момента действат 68 подобни комплекса с капацитет 18 милиона тона, като в Германия годишно се събират около 14 милиона тона. Преломът в тази област става през 2005 г., след като в Германия бе издадена забрана да се складира обикновения боклук на сметищата. По данни на браншовите организации, във ФРГ се планира да бъдат построени още около 100 нови комплекса за изгаряне на боклуци. За да се осигури тяхната дееспособност, в Германия се лобира за „либерализация“ на „пазара на боклуци“.

Боклукът трябва да бъде разглеждан като обикновена стока, твърди Карстен Хинтцман, представител на едно от браншовите обединения. В момента се изисква разрешение за всеки конкретен случай на внос на боклук. Този проблем пролича особено остро по време на „кризата с боклука“ в Неапол. Няколко месеца бяха необходими, за да се получи разрешение за вноса на 160 хиляди тона италиански боклук в Германия. Но, както показва официалната статистика, бюрократическите пречки не са непреодолимо препятствие през „боклукчийския“ бизнес.

По данни на федералното ведомство за опазване на околната среда, през 2007 г. от страната са били изнесени 1.8 милиона тона боклуци, предимно за западните съседи, докато вносът е бил 6 милиона тона. Експлоатирането на комплекси, произвеждащи електричество за сметка на изгарянето на боклуци, е изгодно и по още една причина. За разлика от обикновените електростанции и промишлени предприятия, собствениците на тези мощности не се нуждаят да купуват сертификати за вредни емисии. Все пак при изгарянето на боклука се отделят вредни емисии в атмосферата, но се прави икономия от скъпия петрол, газ или въглища, които най-често са използвани в електроенергетиката.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg