Борсова мания залива Китай

1165
Борсова мания залива Китай

На фона на бурния интерес на китайското население към фондовия пазар в страната, до голяма степен продиктуван от ръста на китайските индекси до нови рекордни стойности, проучване сочи, че едва 10% имат някакви познания относно търговията на финансовите пазари.

Проучване, направено от изследователската компания ChinaHR.com, констатитра, че 46% от анкетираните 2 500 души са заявили, че техни приятели, роднини или самите те са си открили индивидуални сметки за търговия на фондовата борса.

Едва 10% от тях обаче имат елементарни познания относно фондовите пазари, докато други 56% са заявили, че се учат докато търгуват на пазара.

Анализатори определят проучването, като изключително притеснително и предупреждават инвеститорите, че търговията на финансовите пазари може да доведе и до загуби, а не само до печалби, с каквото впечатление е останала масовата публика.

На фона на липсата на допълнителни данни като статистическа грешка е и фактът, че проучването не може да се приеме за представително според западните стандарти, то сочи оформянето на притеснителна тенденция на китайските фондови пазари.

Тя се подсилва, особено ако се вземе предвид повишението на китайските индекси, до нови рекордни стойности през последните седмици, както и от факта, че индексът Shanghai Composite Index се е повишил с над 50% през тази година, след като през изминалата се повиши с цели 130%.

Популярността на китайската фондова борса сред населението става все по-голяма и може да достигне дори масова еуфория, според някои анализатори. Все по-честа практика става китайците да изтеглят своите спестявания от банките и да ги инвестират на фондовия пазар.

През първото тримесечие са били открити общо 8.56 млн. нови индивидуални акаунти в страната, на фона на 5.38 млн. за цялата изминала година по данни на Brown Brothers Harriman, базирана в Ню Йорк инвестиционна компания.

Слаб ефект на този етап оказват правителствените действия за охлаждане на китайската икономика, последноте от които бе ново повишение на краткосрочните лихви в страната.

На фона на значителните шансове за корекция обаче, както и за по-нататъшни административни действия от страна на правителството, нараства и вероятността голяма част от инвеститорите с не особено ясна представа как функционират финансовите пазари да "получат студен душ".

Все повече анализатори изразяват своите опасения за "балонизиране" на китайските компании, като липсата на точен хоризонт до кога може да се "надува балонът", не намалява опасността от резки и силни корективни спадове, на които необучените китайски инвеститори трудна биха могли адекватно да реагират.

Пример за това бе даден през февруари, когато само за ден китайските индекси загубиха по над 9% от стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...