Боянската църква - средновековният шедьовър на България

9544
Боянската църква - средновековният шедьовър на България

Надалеч от София, сгушена в полите на Витоша, се намира Боянската църква „Св. Св. Никола и Панталеймон“, един от културните символи на България, включена в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Тя е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни. В строежа й се открояват три етапа - от края на X-началото на XI в., от средата на XIII в. и през XIX в.

Първата (източна) част на църквата е малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Втората част на църквата е пристроена със средства, които са дарени от местния севастократор Калоян и съпругата му Десислава.


Долният етаж е бил определен за гробница на дарителите, а горният, който повтаря архитектурния тип на първоначалната църква, е бил техен семеен параклис. Характерно за фасадата на втората част на църквата е керамичната декорация. Последната част на паметника е издигната с дарения на местни жители.

Не са известни зографите, създали прекрасните стенописи в църквата. Названието Боянски майстор е събирателно и се отнася за зографите от прочутата Търновска живописна школа от XIII в.

Някои от степонисите датира от 1259 г. и са с високите художествени качества. На северната стена са изографисани в цял ръст ктиторите Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Интерес представляват и портретите на цар Константин и царица Ирина, владетели от Второто българско царство. Тези портретни изображения се характеризират с ярка индивидуалност и дълбок психологизъм.

Църквата съхранява още първото изображение на българския светец Св. Иван Рилски и на света Петка, изрисувани с голяма прецизност и реализъм. Най-красиви са ликовете на царската двойка Калоян и Десислава, за които се смята, че са позирали лично на Боянския майстор.

Особено интересно е изображението на 12-годишния Исус Христос в храма. В живото, човешко излъчване на изображението изкуствоведите откриват прехода от Средновековието към Ренесанса.

В Боянската църква има общо над 240 изображения, направени по канона на Седмия вселенски събор в Никея през 787 г.

Храмът впечатлява и с красивия си двор, който е аранжиран по проект на цар Фердинанд. По негова поръчка са засадени три секвои, внесени от Северна Америка. Тук се намира и гробът на втората му съпруга Елеонора.

Боянската църка е един от най-популярните туристически обекти у нас и е посещавана средно от 2500 души на месец, включително от туристи от Япония, Мароко, Тайван, Тайланд, Коста Рика.

Profit.bg и Share Bulgaria ще ви разходят в Боянската църква с тези 360-градусови гледки, заснети по случай 60-та годишнина на ЮНЕСКО в България

Снимка: Wikipedia.org

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg