Боянската църква - средновековният шедьовър на България

8750
Боянската църква - средновековният шедьовър на България

Надалеч от София, сгушена в полите на Витоша, се намира Боянската църква „Св. Св. Никола и Панталеймон“, един от културните символи на България, включена в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Тя е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни. В строежа й се открояват три етапа - от края на X-началото на XI в., от средата на XIII в. и през XIX в.

Първата (източна) част на църквата е малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Втората част на църквата е пристроена със средства, които са дарени от местния севастократор Калоян и съпругата му Десислава.

Долният етаж е бил определен за гробница на дарителите, а горният, който повтаря архитектурния тип на първоначалната църква, е бил техен семеен параклис. Характерно за фасадата на втората част на църквата е керамичната декорация. Последната част на паметника е издигната с дарения на местни жители.

Не са известни зографите, създали прекрасните стенописи в църквата. Названието Боянски майстор е събирателно и се отнася за зографите от прочутата Търновска живописна школа от XIII в.

Някои от степонисите датира от 1259 г. и са с високите художествени качества. На северната стена са изографисани в цял ръст ктиторите Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Интерес представляват и портретите на цар Константин и царица Ирина, владетели от Второто българско царство. Тези портретни изображения се характеризират с ярка индивидуалност и дълбок психологизъм.

Църквата съхранява още първото изображение на българския светец Св. Иван Рилски и на света Петка, изрисувани с голяма прецизност и реализъм. Най-красиви са ликовете на царската двойка Калоян и Десислава, за които се смята, че са позирали лично на Боянския майстор.

Особено интересно е изображението на 12-годишния Исус Христос в храма. В живото, човешко излъчване на изображението изкуствоведите откриват прехода от Средновековието към Ренесанса.

В Боянската църква има общо над 240 изображения, направени по канона на Седмия вселенски събор в Никея през 787 г.

Храмът впечатлява и с красивия си двор, който е аранжиран по проект на цар Фердинанд. По негова поръчка са засадени три секвои, внесени от Северна Америка. Тук се намира и гробът на втората му съпруга Елеонора.

Боянската църка е един от най-популярните туристически обекти у нас и е посещавана средно от 2500 души на месец, включително от туристи от Япония, Мароко, Тайван, Тайланд, Коста Рика.

Profit.bg и Share Bulgaria ще ви разходят в Боянската църква с тези 360-градусови гледки, заснети по случай 60-та годишнина на ЮНЕСКО в България

Снимка: Wikipedia.org

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...