BP договори продажбата на активи за 7 млрд. долара

1279
BP договори продажбата на активи за 7 млрд. долара

BP действа бързо, за да осигури средствата, с които да заплати за щетите от петролния разлив в Мексиканския залив, информира AP.

Само седмици след като обеща да набере 10 млрд. долара от продажбата на активи британската петролна компания обяви, че ще продаде свои активи в САЩ, Канада и Египет на Apache Corp. за 7 млрд. долара.

Част от постъпленията ще отидат във фонда на стойност 20 млрд. долара, който BP се съгласи да създаде под натиска на администрацията на Барак Обама. Фондът ще финансира разходите по почистването на разлива и щетите от него.


Преди сделката с Apache BP беше предприела и други действия, за да увеличи паричните си резерви за покриване на разходите по разлива, които според анализатори могат да достигнат 100 млрд. долара. Компанията намали капиталовите си разходи с около 2 млрд. долара и временно спря плащането на дивиденти на стойност около 10.6 млрд. долара за тази година.

Досега BP е похарчила около 4 млрд. долара около разлива. Това обаче е само началото. Разливът може да се окаже една от най-големите екологични катастрофи в историята на САЩ, а при взрива на платформата, от който започна всичко, загинаха 11 работници. Анализатори очакват BP да плаща глоби, щети, правни услуги и други разходи години наред.

Компанията помоли партньорите си във взривения петролен кладенец Anadarko Petroleum Corp. и MOEX 2007 да поемат своя дял от разходите по разчиствателните работи, но и двете компании засега отказват.

Активите, които BP ще продаде на Apache включват: петролни полета и заводи за обработка на газ в Тексас и в югоизточната част на Мексико на стойност 3.1 млрд. долара; газови активи на BP в Канада за 3.25 млрд. долара; и активи свързани с проучването и добива на петрол в Египет, които са на стойност около 650 млн. долара.

BP е спечелила 166 млн. долара от тези активи през миналата година. Счита се, че те са прехвърлили пика си, но представляват нова възможност за Apache, която е известна с това, че купува зрели полета и увеличава производството от тях.

След обявяването на сделката акциите на BP поскъпнаха с близо 3% в следборсовата търговия, докато книжата на Apache поевтиняха с около 3%. Apache отделно обяви, че печалбата й за второто тримесечие почти се е удвоила до 860.2 млн. долара, или 2.53 долара на акция.

Акциите на Apache са поевтинели с 16% след взрива на 20 април на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Акциите на BP оттогава са загубили 41% от стойността си.

Apache е един от "независимите" производители на петрол, компании които добиват петрол, но впоследствие не се занимават с рафинирането му в бензин и други продукти.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg