Брекзит – какво предстои?

1343
Брекзит – какво предстои?

© Pixabay

Остават по-малко от 2 месеца преди датата, на която Великобритания се очаква да напусне ЕС.

Какво може да случи в това време?

Брекзит без сделка на 31 октомври

Най-очакваното нещо е Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври в 23:00 часа средно време по Гринуич.

Премиерът Борис Джонсън твърди, че иска нова сделка с ЕС относно условията по напускането, но обеща, че брекзит ще стане факт на 31 октомври, дори и без споразумение.

Напускането без сделка означава, че Великобритания незабавно ще излезе от митническия съюз и от единния пазар – договорки, които в момента имат за цел да улесняват търговията. Много политици и компании казват, че това ще навреди на икономиката. Други пък смятат, че рисковете са преувеличени.

Депутатите вземат контрол над парламента, за да спрат този вариант

Британските депутати са демонстрирали в повече от едно гласуване, че са против брекзит без сделка, а опозиционните партии и част от консерваторите сега ще се опитат да прокарат нови закони с цел предотвратяването на подобен изход.

Решението за прекратяването на сесията на парламента, което може да стане факт още от 9 септември, обаче означава, че не разполагат с много време.

Те първо трябва да поемат контрол над парламентарната програма. Подобен вот вероятно ще има днес.

След това ще започнат с опитите за приемане на нов закон, с който да се опитат на накарат правителството да помоли ЕС за отлагане на брекзит до 31 януари 2020 г.

Законът може да бъде обсъждан и гласуван в Камарата на общините утре на 4 септември и след това да стигне до Камарата на лордовете на 5 септември.

Парламентът се очаква да не работи на 6 септември (петък), но депутатите могат да вземат решение за провеждането на заседание.

Ако бъде приет, проектозаконът може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон на 9 септември.

Вот на недоверие

Ако тази законодателна опция пропадне, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин планира да внесе вот на недоверие срещу правителството.

Ако вотът събере мнозинство, може да се стигне до 14-дневен период, в който да се види дали настоящото правителство или алтернативно с нов премиер, ще може да спечели вот на доверие.

Ново правителство, назначено по този начин, вероятно ще се опита да отложи брекзит, посредством нови избори или друг референдум.

Ако обаче никой не спечели вота на доверие и се стигне до нови парламентарни избори с Джонсън като премиер, той може да избере да ги насрочи след 31 октомври, когато брекзит вече ще е факт.

Предсрочни избори

Ако от друга страна тази законодателна опция успее и депутатите приемат нов закон, който да блокира брекзит без сделка, самият премиер може да иска да свика предсрочни избори. Според BBC това може да се случи на 14 октомври.

Премиерът ще има нужда от подкрепата на две трети от депутатите за предсрочни избори.

Ако пък денят на изборите е насрочен преди 31 октомври, тогава това какво ще се случи с брекзит ще зависи от изхода на изборите.

Сключване на сделка до 31 октомври

Предпочитана опция от правителството за избягване на брекзит без сделка е британският парламент да ратифицира споразумение за изтегляне от ЕС преди края на октомври.

Съществуващото споразумение, договорено от Тереза Мей и нейното правителство, обаче бе отхвърлено няколко пъти в Камарата на общините, а Борис Джонсън е казвал, че то е мъртво.

Правителството се надява, че може да си осигури нова сделка от ЕС или подобрена версия на настоящата сделка без частта за предпазната мярка за ирландската граница, срещу която правителството е против.

От ЕС са заявявали, че биха разгледали евентуални нови предложения от страна на Великобритания, но неведнъж са казвали, че предпазната мярка за ирландската граница е ключова част от споразумението.

Отлагане на брекзит

Дори и тези, които са против брекзит без сделка, да успеят да накарат правителството да търси отлагане, Великобритания не може едностранно да реши да отложи брекзит – това трябва да бъде договорено с другите страни членки на ЕС.

Преди това се е стигало до удължаване на сроковете, а другите страни може да бъдат убедени и сега, ако смятат, че алтернативата е брекзит без сделка.

Отмяна на брекзит

Има и законова опция за анулирането на брекзит посредством отмяната на Член 50.

Това обаче не е нещо, което настоящото правителство обмисля – така че тази опция е възможна само след смяна на правителството.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg