Британска компания пуска първите в света извънземни погребения

1681
Британска компания пуска първите в света извънземни погребения

© Pixabay.com

Британска компания пуска първата в света извънземна погребална услуга и от следващия месец ще разпръсва праха на покойници в Космоса, съобщава Daily Telegraph.

Новият ритуал, предложен от Ascension Flights, позволява на семейства да изпращат останките на роднините си до ръба на земната атмосфера, където те ще бъдат разпръснати в стратосферата.

Компанията, която е създадена от двама възпитаници на университета в Шефилд, вече е провела тестови полети, използвайки метеорологични балони, които могат да се издигнат на височина от 33 км.


„Мнозина от първото поколение почитатели на Космоса, опиянени от космическите полети, никога няма да преживеят вълнението да погледнат назад към Земята и да осъществят мечтата си за полет в Космоса“, казва съоснователят на компанията д-р Крис Роуз.

„Нашата нова услуга дава на семействата възможност да осъществят мечтите на любимите си хора. Смятаме, че това е най-доброто усещане за добре изживян живот. По същество, всички ние сме звезден прах, така че това е подходящо отдаване на почит към хората, живели в началото на космическата ера“, допълва д-р Роуз.

Част от полетите се записват на видео, така че приятелите и роднините да могат да видят как прахът се разпръсва в стратосферата. „Остатъчната влага в металната кутия замръзва незабавно, създавайки блясък“, обяснява той.

Празната метална кутия се връща на Земята след разпръсването на тленните останки и е снабдена с множество специализирани системи за проследяване, обработващи информацията.

Компанията вече води разговори с директори на погребални агенции във Великобритания и първият полет на борда на специално построения космически кораб Ascension 1 е планиран за ноември. Компанията съобщава, че вече има сериозен интерес към услугата, чиито цени започват от 795 паунда.

Точката Немо - гробище за космически кораби и спътници Между 1971 г. и 2016 г. повече от 263 космически погребения са извършени там. В крайна сметка, Международната космическа станция също ще намери смъртта си тук, когато животът й свърши. Предполагаемата й дата на пенсиониране е 2028 г., но има възможност и периодът й на експлоатация да бъде удължен

„Загубата на близък човек е преживяване, през което всички преминават, и много членове на екипа ни са имали роднини, които са починали в последните няколко години, така че това начинание е много личен проект“, казва д-р Роуз.

„Мъката е силно и непредвидимо чувство и останките от починалите близки са много ценни за роднините им. Искахме да сме сигурни, че можем да предоставим последователна, надеждна и добре организирана служба, преди да предложим публични полети“, допълва д-р Роуз.

„Развиваме и тестваме механизма за разпръсване на праха повече от две години и учим погребалните обичаи и правилното отношение към „кремираните“ от експерти в погребалната индустрия“, отбелязва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg