Британската икономика с най-голям ръст от 2001 г. насам

742
Британската икономика с най-голям ръст от 2001 г. насам

Ръстът на британската икономика през второто тримесечие е бил по-голям от първоначално обявения и е ай-големият от 2001 г., информира Bloomberg.

БВП на Великобритания е нараснал с 1.2% на тримесечна база през второто тримесечие. Първоначално обявеният ръст беше в размер на 1.1%. Увеличението на годишна база е 1.7% през второто тримесечие.

Ръстът на икономиката може да задълбочи разделението в Централната банка на Великобритания относно това дали икономиката е изправена пред по-голяма опасност от инфлация или има нужда от още стимули, за да избегне нова рецесия. Страната е изправена пред най-голямото свиване на бюджета от Втората световна война насам, докато в същото време, дълговата криза поставя под заплаха възстановяването на Еврозоната, която е най-големият й търговски партньор.

Данните за ръста на британската икономика бяха ревизирани нагоре, след като строителният сектор е нараснал с повече от първоначално обявеното, отчитайки повишение от 8.5% на тримесечна база. Това е и най-големият ръст от 1982 г. насам. Стоковите запаси на компаниите се увеличават с 983 млн. паунда (1.5 млрд. долара). Това е и първото доказателство от седем тримесечия насам, че компаниите възстановяват стоковите си запаси.

Потребителските разходи нарастват с 0.7%, а държавните разходи бележат увеличение от 0.3%. Ръстът компенсира 2.4-процентния спад в инвестициите в дълготрайни активи.

Ръстът в сектора на услугите е ревизиран надолу до 0.7%, в сравнение с първоначално обявените 0.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ванчев
# 0
13:08 | 27 August 2010
В новата си публикация във в-к Труд от 26.08. проф. Румен Георгиев обосновава, че бългрската икономика е заклещена в капани, които властта не вижда или се прави, че не вижда, за да не поема преки отговорности. Той препоръчва мероприятие за системна промяна на икономическата среда, която да стимулира приходи на бизнеса и бюджета, а не безразборно съкращаване на разходи. Пълният текст може да прочетете тук http://www.rgeorgiev.com/2010/08/blog-post.html
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg