Британци искат българско гражданство след референдума

5911
Британци искат българско гражданство след референдума

Британците бързат да си гарантират безпроблемен достъп до ЕС, като кандидатстват за чуждо гражданство, включително българско, съобщава Bloomberg.

В двата месеца след като британските избиратели решиха страната им да напусне блока, 16 посолства и върховни представителства в Лондон съобщават за повишаване или на молбите за паспорти, или на запитванията за местожителство.

По-голямото търсене показва, че британските граждани искат да запазят правата си да работят и да пътуват в ЕС на фона на несигурността за статута, който ще имат след Brexit.

“Наблюдавахме силно повишаване както на запитванията, така и на молбите“, съобщи Йоханес Допш, аташе в австрийството посолство. „В първите дни след референдума запитванията по телефон и имейл нараснаха до повече от сто на ден“, допълни той.

Молбите за паспорти или лични карти към Австрия почти са се удвоили през юли спрямо същия месец на м. г. Ежеседмичните молби за гражданство в шведското посолство са нараснали седем пъти около референдума на 23 юни, като достигнали 150 в самата седмица на допитването до народа.

Брекзитът може да се отложи за края на 2019 г. Министрите мислят, че задействането на член 50 може да се отложи за есента на 2017 г.

 

Полското посолство обикновено получава средно по 100 молби за гражданство годишно, но през първата половина на 2016 г. е получило 111. След референдума към посолството са били отправени близо 600 запитвания за гражданство. Броят „обичайно съответства на броя на официалните запитвания“, съобщи посолството.

Консулският отдел на холандската дипломатическа мисия е получил десет пъти по-голям брой запитвания от обичайното през първия месец след гласуването, но към момента то получава около два пъти повече молби от обичайния обем. Ирландия, която е най-свързаната с Великобритания държава, съобщи през август, че е получила със 17% повече молби за гражданство.

Финландското посолство информира, че е получило около 100 повече молби за паспорт, отколкото през лятото на предишни години, а германското посолство предупреди на сайта си за по-големи периоди на чакане заради значително повишения обем на молбите. Португалското посолство съобщи за значително увеличение на броя на запитванията за придобиване на португалско гражаданство, въпреки че действителните молби не отбелязват увеличение.

Чешки, хърватски и гръцки представители също потвърдиха за повишен интерес, както и тези от Словения, Словакия и Латвия. Редица източни държави членки на ЕС съобщиха, че интересът се е увеличил.

Унгарското консулство е получило 220 запитвания, свързани с гражданството от британци след 23 юни спрямо по-малко от десет през първото полугодие. Естония съобщи за значително повишаване на молбите за жителство, а Литва информира за увеличение на молбите до 34 след 23 юни спрямо обичайните една-две на месец.

България съобщи, че 30 британци, заинтересовани от гражданство, са се свързали с посолството й в Лондон. „Обикновено не получаваме такива молби от британски граждани, така че тази тенденция започна след референдума“, заяви вторият секретар в посолството Цветин Спасов.

Политологът от Института за миграционна политика във Вашингтон Меган Бентън съобщи, че обикновено имало два вида молби. Първата е свързана с хора, които редовно използват свободата на движение заради семейството и работата си.

„Интересна е втората група – това са хора, които искат богатството на гражданството на държава членка на ЕС, хора, които може никога да не се възползват от свободата си на движение. Те вероятно се чувстват излъгани и не искат да загубят правата си“, каза Бентън.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg