Британците поискаха 4-дневна работна седмица без промяна в заплащането

936
Британците поискаха 4-дневна работна седмица без промяна в заплащането

© Getty Images

Правителството трябва да даде на работниците законното право да поискат четиридневна работна седмица от своите работодатели без загуба на заплащане. Това поискаха депутати и синдикати във Великобритания. Призивът им идва след успешен пилотен проект за установяване на четиридневна работна седмица в страната и доказателствата, че този режим на работа се отразява положително върху производителността и благосъстоянието на персонала, съобщи Independent.

Според депутати и синдикати петдневната седмица „вече не е благоприятна за нуждите на 21-ви век“, тъй като е създадена преди повече от 100 години за „неузнаваема“ индустриална и селскостопанска икономика.

Подписалите писмото включват Джон Макдонъл, бивш канцлер в сянка, Каролин Лукас, депутат от Зелените, и Марк Сервотка, генерален секретар на профсъюза на обществените и търговски услуги (PCS).


Служителите вече имат право да поискат гъвкава работа съгласно Разпоредбите за гъвкава работа от 2014 г. и сега министрите са призовани да актуализират тези правила, за да покрият четиридневна работна седмица без загуба на заплащане. Призивът идва и след като вчера стана ясно, че над 100 компании във Великобритания вече са преминали на четиридневна работна седмица.

“Кампанията за 4-дневна седмица” към днешна дата е акредитирала десетки компании. За да получи акредитация, една компания трябва да докаже, че наистина е намалила работното време за персонала, а не просто е съкратила същия брой часове в по-малко дни.

Искате 4-дневна работна седмица? Става все по-възможно да я получитеВ няколко европейски страни можем да открием приеми за промяна на начина, по който се управлява работното време

Пандемията от коронавирус „ни показа, че бъдещето на работата може и трябва да изглежда различно, ако искаме да създадем модел, който е по-подходящ за нуждите на семействата, жените и полагащите грижи“, казват още поддръжниците на призива. Те се позовават на многобройни проучвания от цял свят, които показват, че четиридневна, 32-часова работна седмица без загуба на заплащане повишава производителността и е добра за икономиката.

Отдавна закъсняхме с актуализация на работното време и даването на правото на работниците да поискат четиридневна седмица е необходимата първа стъпка към възприемане на бъдещето на работата, смята д-р Мери-Ан Стивънсън, директор на Women's Budget Group. Според нея четиридневната 32-часова работна седмица ще направи труда и грижите за семейството между мъжете и жените по-равномерно разпределени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg