Броят на летните съкращения в САЩ най-висок от 2002 г. насам

385
Броят на летните съкращения в САЩ най-висок от 2002 г. насам

Броят на летните съкращения в САЩ, обявени от работодателите, са достигнали най-високото си ниво от 2002 г. насам, сочи доклад, оповестен днес.

От май до август щатските работодатели са обявили намаляване на персонала си с 377 325 работници, сочат данни на консултантската агенция Challenger, Gray & Christmas.

Това е с около 30% повече, в сравнение с първите четири месеца на годината, според направеното изследване.

Традиционно броят на обявяваните корпоративни съкращения се понижава през лятото, когато бизнесът забавя своите обороти. През тази година обаче тенденцията не е точно такава.

Кредитната криза, в съчетание с кризата на пазара на недвижими имоти, са имали двустранно въздействие върху броя на обявените съкращения.

Финансовите институции, загубили стотици милиарди долари от отписване на активи, прибягват до съкращения на персонал - в усилията си да контролират разходите.

От друга страна, строителните предприемачи, които работят при изключително тежки условия, на фона на понижаващите се цени на недвижимите имоти и растящите просрочени ипотечни заеми, също са принудени да съкращават.

Понижението в цената на петрола през последните седмици се очаква да даде глътка въздух на щатските компании, а впоследствие да доведе и до забавяне на темпа на обявяваните съкращения, коментират някои пазарни специалисти.

Броят на обявените през август съкращения се понижава до 88 736, в сравнение с 103 312 през юли, но все още са с 12% над тези през същия месец на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg