Броят на работните места в САЩ намалява, безработицата нараства до 5.5%

574
Броят на работните места в САЩ намалява, безработицата нараства до 5.5%

Броят на работните места в САЩ е намалял за пети пореден месец през май, докато нивото на безработица се е покачило с най-много от повече от две десетилетия насам. Това може да се тълкува като знак, че най-голяма икономика в света губи инерция, информира Bloomberg.

Броят на работните места в САЩ е намалял с 49 000 през май, след спад от 28,000 регистриран през април, съобщиха днес от министерството на труда. Нивото на безработица е нараснало с половин процентен пункт до 5.5%, което е повече от всички предварителни прогнози на Bloomberg. Това се дължи на вливането на тинейджъри към работната сила, като техния брой надхвърля този на свободните места.

Държавните ценни книжа поскъпнаха след излизането на отчета. Доходността на 10-годишните облигации на хазната намаля до 4% рано тази сутрин, в сравнение с 4.04 в четвъртък. Към момента, индексът Dow Jones губи повече от 270 пункта. По-широките пазарни индикатори S&P 500 и технологичният Nasdaq за момента спадат с 1.7 и 1.8%, респективно.

Икономистите интервюирани от Bloomberg News прогнозираха, че броят на работните места ще намалее с 60 000 след обявения спад от 20,000 за предходния месец.

Безработицата през май достигна най-високото си ниво от октомври 2004 г., което се обяснява с големия брой тинейджъри.

Броят на работните места в САЩ е намалял с 324 000 през първите пет месеца на годината. За същия период на 2007 г. в икономиката на страната са били създавани средно по 91 000 нови позиции на месец.

Броят на работещите в заводите е намалял с 26 000 миналия месец, след като отбеляза спад от 49 000 през април. В това число се включват 7 500 служители в сферата на производството на компютри и електроника.

В строителството също отбелязват сериозен спад на работните места, докато в сектора на услугите те нарастват. Броят на държавните служители се е повишил със 17 000 през май.

Броят на американците, които получават помощи за безработни, за първи път от четири години насам надхвърли 3.1 милиона през май, което показва, че тези, които са били освободени изпитват по-големи трудност да си намерят нова работа.

Средната продължителност на работната седмица остава непроменена на 33.7 часа, подобно на тази в заводите, където тя се запазва на 41 часа. Допълнителното работно време е намаляло от 4 на 3.8 часа. По този начин средното седмично заплащане се покачва с 0.3%, до 604.58 долара миналия месец. Средното почасовото заплащане нараства с 5 цента, или 0.3%, до 17.94 долара.

Спадът в броя на работните места показва, че потребителските разходи, които през първото тримесечие отбелязаха най-слабия си растеж от рецесията през 2001 г. насам, ще продължат да се забавят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg