Броят на жените членове на ЕП постоянно расте

647
Броят на жените членове на ЕП постоянно расте

Наближаващият Международен ден на жената ни подсеща да се вгледаме отново в политиката на равенство на половете. Какво прави Европейският парламент в тази област? Статистическите данни показват постоянно нарастване на броя на жените членове на Европейския парламент - от 17% след първите преки европейски избори през 1979 г. до 31 на сто в момента.

От 1979 г. Парламентът е имал 12 председатели, от които две жени - французойките Simone Veil (1979-1982 г.) и Nicole Fontaine (1999-2002 г.).

Жените в Европейския парламент

Днес държавите с най-голям брой жени депутати в Европейския парламент са Холандия (52%), Естония (50%) и Люксембург (50%), докато Малта и Кипър пък нямат изобщо дамско присъствие сред членовете на Парламента.

Жени председателстват 6 от 23-те парламентарни комисии и 13 от 37-те парламентарни делегации. Сред 14-те заместник-председатели на Парламента има 5 жени, а сред шестимата квестори - 2.

Жените в националните парламенти

През последните десет години делът на жените в националните парламенти в ЕС-27 се е увеличил значително: от 16% през 1997 до 24 на сто през 2007 година. Това обаче е под прага от 30-те %, които се считат за нужни, за да могат жените да упражняват значително влияние върху политиката.

Според доклад на Европейската комисия на тема "Жените и мъжете в процеса на вземане на решения през 1997 г.", в края на 2006 г. процентът на жените в националните парламенти е бил над 30 на сто в 20 страни в света, от които 8 са държави членки на Европейския съюз: Швеция, Финландия, Холандия, Дания, Испания, Белгия, Германия и Австрия.

В седем от страните-членки на Съюза процентът на жените в националните парламенти е под 15 на сто: Чехия, Кипър, Ирландия, Словения, Унгария, Румъния и Малта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg