Брюксел притиска Франция да намали бюджета си

466
Брюксел притиска Франция да намали бюджета си

Франция вероятно ще получи днес "политическа препоръка" от Брюксел да ускори намаляването на бюджетния си дефицит, който доближава допустимата граница от 3% от
брутния вътрешен продукт (БВП), информира Франс прес, допълвайки, че това е неприятно порицаване месец преди Франция да поеме председателството на Европейския съюз.

В текста, с чието копие агенцията разполага, Европейската комисия настоява Франция "строго да приложи на практика политическите препоръки", отправени от министрите на финансите на ЕС на 12 февруари. Тогава Париж бе призован да "ускори темпото" на
намаляване на бюджетния си дефицит и дълга си.

И след тези препоръки комисията даде израз на нарастващия си песимизъм за френските държавни финанси. Брюксел предвижда дефицит близо до позволения таван от 3% от БВП (2.9 на сто) през 2008 г., за да го достигне напълно през 2009 г., посочва БТА.

Комисията реши да използва за първи път "политическата препоръка". Това е механизъм, създаден при реформата на Пакта за стабилност и растеж през пролетта на 2005 г. Той позволява на комисията да изпрати предупреждение без да иска одобрението на финансовите министри. Тази процедура е по-малко конфликтна от обявяването на официална процедура заради прекомерен дефицит, което изисква съгласието на страните членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg