Брюксел ще представи мерки в подкрепа на малките и средни предприятия

462
Брюксел ще представи мерки в подкрепа на малките и средни предприятия

Да се създаде специален статус "малки и средни предприятия" или да се улесни достъпът им до средства- днес в Брюксел ще бъдат представени мерки в подкрепа на малките предприятия- основен двигател на европейската икономиката, които френското ротационно председателство на ЕС се надява бързо да превърне в законодателни промени, съобщава АФП.

"Нашата амбиция е да изградим реална политика на ЕС, насочена към малките и средни предприятия, представляващи 99% от европейските предприятия", каза френският държавен секретар Жан-Пиер Жуйе.

Според европейската дефиниция малки и средни предприятия са тези, които имат по-малко от 250 работници и сделки на стойност по-ниска от 50 млн. евро. Те представляват и основните работодатели в структурата на ЕС.

От няколко месеца еврокомисарят по въпросите на индустрията Гюнтер Ферхойген подготвя "Small Business Act" по подобие на американската държавна политика в тази сфера, определяща квота за достъп до пазара за този тип предприятия.

Франция се надява подобна мярка да бъде въведена и на европейския пазар. Според проучване на Европейската комисия обаче тази мярка е ненужна, доколкото малките и средни предприятия в ЕС притежават 42% от пазара, докато квотата в САЩ е за минимум от 22%. Според приближен до ведомството на Гюнтер Ферхойген европейските предприятия се нуждаят повече от прозрачност и информация.

Основното оплакване на малките и средни предприятия в ЕС е свързано с твърде тежките административни такси. Затова Европейската комисия възнамерява да предложи специален статут, позволяващ да се оперира с една юридическа форма навсякъде в ЕС
Втората основна трудност е достъпът до финансови средства, доколкото Европа разполага с много по-малко средства за финансиране развитието на предприятия чрез дялово участие, отколкото САЩ. Затова Комисията ще препоръча на страните членки сами да развият програми за финансиране, както и специален улеснен режим за отпускане на държавни помощи.

Европейската банка за развитие също трябва да ревизира политиката си и най-вече да съкрати сроковете,в които се извършват плащанията. Според статистиката закъснелите плащания към малки и средни предприятия са причина за съкращаването на 450.000 работни места годишно.

Брюксел се опитва да повлияе и на самата липса на предприемаческа култура: 49% от европейците заявяват, че никога не им е хрумвало да започнат собствен бизнес, докато в САЩ само 27% не правят подобни планове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg