Бумът на милиардерите в Бразилия

1938
Бумът на милиардерите в Бразилия

Десетилетия наред бразилците се шегуват, че "Бразилия е страната на бъдещето и винаги ще бъде такава." Бразилските милиардери обаче могат да кажат, че бъдещето е вече тук, пише Forbes.

През март, когато списанието публикува списъка си на милиардерите в света Бразилия може да се похвали с 13 богаташи, чието състояние е десетцифрено. На фона на ръста на фондовите пазари и оскъпяването на реала спрямо долара, състоянията на почти всички бразилски милиардери нарастват със стотици милиони долари през последните седем месеца.

Стойността на компаниите, контролирани от най-богатия бразилец Ейке Батиста, е нараснала с милиарди. Forbes оценява личното състояние на Батиста на 7.5 млрд. долара през март. Оттогава цената на акциите на трите му основни публични компании LLX Logistica, MMX Mineração e Metálicos и OGX Petróleo се е повишила средно с около 70%. Така стойността на публично търгуваните активи на Батиста нараства с повече от 15 млрд. долара.

В момента редица фактори повишава личното състояние на най-богатите бразилци. Броят на заетите на пълен работен ден в страната в момента е най-висок в историята. Откритията на петрол и газ привличат чуждестранни инвеститори. Реалът се е оскъпил с 30% спрямо долара от януари насам, а фондовият пазар скача. Основният индекс Bovespa е добавил 35% към стойността си от началото на годината.

Акциите на бразилския производител на стомана Companhia Siderurgica Nacional, контролирана от Доротеа Щайнбрух, са поскъпнали с 60% от март насам, което е увеличило личното й състояние оценено последно на 3 млрд. долара.

Друг печеливш сред милиардерите е Абилио дош Сантош Диниз, който към март е притежавал акции за около 900 млн. долара в гиганта за търговия на дребно Companhia Brasileira de Distribui. Оттогава книжата на компанията са поскъпнали почти двойно.

Милиардите на Жорже Пауло Леман, Марсел Телес и Карлос Алберто Карлос Алеберто Сикупира идват от инвестиция в малка бразилска пивоварна през 1989 г., която през годините процъфтява и в момента има дял в Anheuser-Busch InBev.

Освен дела си в Anheuser те се очаква да увеличат състоянието си посредством компанията за търговия на дребно Lojas Americanas, чиито акции са поскъпнали повече от два пъти от март насам.

Чуждестранните инвеститори също виждат възможности в Бразилия. Две първични публични предлагания на акции бяха проведени в страната през последните четири месеца, включително най-голямото за годината - това на Banco Santander Brasil. В тях бяха набрани около 17 млрд. долара като 60% от акциите бяха закупени от чуждестранни инвеститори.

Страната ще е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 г., което поражда нови причини за оптимизъм сред милиардерите по отношение на бъдещето на тяхната страна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg