Bundesbank: Централните банки да внимават с дигиталните пари

810
Bundesbank: Централните банки да внимават с дигиталните пари

© commons.wikimedia.org

Гуверньорът на централната банка на Германия посочи, че дигиталните валути, издавани от централни банки по света, могат да дестабилизират финансовата система и да влошат състоянието на банковия бизнес.

В реч по време на откриването на симпозиума на Bundesbank във Франкфурт президентът на централната банка Йенс Вийдман посочи, че широкото ползване на дигитални пари, издавани от централни банки, може да причини „сериозни последствия” и не трябва да бъде въвеждано, преди да бъде внимателно обмислено, предава CoinDesk.

От една страна, Вийдман предвижда, че лесният достъп до дигитални пари може да повлияе на банковите потоци по време на кризи.


„В условията на криза, финансовата стабилност може да бъде по-уязвима, отколкото е днес, като дигиталните пари, издавани от централна банка, биха се считали за много ликвидна и сигурна инвестиционна алтернатива”, казва той, добавяйки, че това би провокирало банките да се насочат бързо към тези дигитални пари в случаи на криза.

Така търсенето на дигитални пари, издавани от централни банки (CBDC), може да бъде по-високо или по-волатилно спрямо търсенето на пари в брой, което ще остави совя отпечатътк върху отчетите на банките.

Дори в спокойни времена дигиталните пари, издавани от централни банки, носят фундаментална промяна в модела на функциониране на банките като посредник на финансовите пазари, казва Вийдман.

„Ние имаме дълга да предоставим на гражданите модерни, бързи и интернет съвместими начини за разплащане. Идеята е да се разработят решения, която са съвременни и са на база последните технологии, без да се създават ненужни рискове за финансовта стабилност”, казва той, правейки аналогия с мита за Кутията на Пандора, което ни подсказва, че трябва да бъдем внимателни в подхода си.

Вийдман говори и за съвместния проект между централната банка и борсовия оператор Deutsche Börse за интегриране на блокчейн технологията за сетълмент при трансакции на пари в брой и ценни книжа.

МВФ: Криптовалутите клатят систематаШефът на МВФ предупреждава, че подобна промяна във финансовия сектор трябва да бъде придружена с нова регулация

По думите му, блокчейн решението не е задължително да дава по-добри резултати, като процесът отнема дори малко по-дълго време и върви ръка за ръка с по-високи изчислителни разходи.

„Сходни изживявания има навсякъде из финансовия сектор. Въпреки множеството тестове на блокчейн прототипи, реалният пробив засега липсва”, казва той.

Думите на Йенс Вийдман идват в момент, в който редица централни банки по света проучват блокчейн технологията. Доклад от април на World Economic Forum показва, че над 40 централни банки по света експериментират с новата технология.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg