BUSINESSEUROPE: Ръстът на БВП в ЕС ще бъде средно 1.1%

1024
BUSINESSEUROPE: Ръстът на БВП в ЕС ще бъде средно 1.1%

BUSINESSEUROPE, чийто член от българска страна е Българската стопанска камара, прогнозира, че през тази година ръстът на БВП в ЕС ще бъде средно 1.1%, а през 2011 г. - 1.6%. Това ще даде възможност за стабилизиране и на равнището на безработицата през следващите месеци, а още през следващата година да започне създаването на нови работни места. Това се казва в декларация на организацията, чиито Съвет на президентите заседава в Мадрид на 10 и 11 юни.

Основна цел на ЕС в следващите 5 години трябва да е удвояване на растежа, като има потенциал за достигане на ръст от 2%.

Ключови елементи на растежа са подобрени рамкови условия за иновациите и предприемачеството, по-голям достъп до финансиране и ефективно прилагане принципите на гъвкава сигурност на пазара на труда. Необходима е агресивна индустриална политика, придружена от структурни реформи във всяка страна-членка.

Основен дестабилизиращ фактор за европейската икономика е бързото влошаване на публичните финанси, а дисциплината и растежът вървят ръка за ръка. Повишената дългова криза има важни последици за инвестиционните решения на компаниите в цяла Европа.

За да се възстанови доверието и да се избегнат лоши последици за бъдещите поколения, много европейски правителства трябва да вземат трудно, но необходимо лекарство - намаляване на разходите при запазване на нивото на данъчната тежест. Опитът от миналото показва, че данъчните увеличения са имали дори обратен ефект върху фискалната устойчивост в средносрочен план.

Единственият начин за облекчаване на краткосрочните разходи са сурови мерки, стимулиращи адаптивността на предприятията, пригодността на заетите и осигуряване на дългосрочна жизнеспособност на социалните системи.

Във време, в което компаниите (особено от производствения сектор) се готвят за възстановяване, конкурентоспособността в световен мащаб трябва да бъде главен приоритет. Този принцип трябва да се прилага във всички области на политиката, включително и в стратегията на ЕС за борба с климатичните промени, като едностранният подход трябва да се избягва. Като се има предвид ситуацията в глобалните преговори, Европа трябва да преоцени целта си за намаляване на емисиите на СО2 с 20%.

Сегашната финансова и икономическа криза е колективен провал - тя произхожда от дългите години на лошо снизходително управление на икономиката и твърде дълго забавените реформи.

„Европа е основен стълб на европейската интеграция, което донесе големи ползи за компаниите и гражданите на нашия континент. Неговата стабилност е от изключително значение за всички членове на BUSINESSEUROPE. Еврото е общо благо, което изисква солидарност и единство между отделните страни. Ето защо, ние призоваваме за спешна актуална дискусия относно бъдещото управление на еврозоната", се казва в декларацията.

За страните, споделящи единната валута, оттам препоръчват по-специално:

По-широк надзор на икономическите политики и категорични действия за предотвратяване на дисбаланси;

Система за санкции в случай на повторно нарушение на дисциплината;

Транспониране на правилата за дълга и дефицита в националните законодателства и съответните реформи на фискалните институции.

Като се има предвид значението на еврото за гладкото функциониране на световната икономика и на финансовата система, надеждността и независимостта на Европейската централна банка е от първостепенно значение за европейския бизнес и общността като цяло.

Европа е на кръстопът и единственият й избор е да върви към реформи или към спад.

"Призоваваме Европейския съвет да определи правилния курс на действия и да внуши на страните-членки чувство за спешност, което ще допринесе допълнително за засилване на процеса на евроинтеграция. Ние се нуждаем от ясна посока на европейските лидери и ангажименти за запазване на икономическите постижения на единния пазар и единната валута", се посочва в заключение.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg