БВП на Еврозоната се свива с 0.1% през второто тримесечие

565
БВП на Еврозоната се свива с 0.1% през второто тримесечие

Икономиката в Еврозоната отчита леко свиване през второто тримесечие на годината, след като икономиките на Германия и Франция неочаквано се върнаха към растеж, което предполага, че най-тежката рецесия в Европа от Втората световна война насам върви към своя край, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Еврозоната намалява с 0.1% в сравнение с предходното тримесечие, когато отчете спад от 2.5%, който беше най-големият, откакто започва да се води подобна статистика през 1995 г.

Икономистите очакваха спад от 0.5% за второто тримесечие, според проучване на Bloomberg.

Глобалните мерки за възстановяване на растежа увеличават търсенето на европейски експортни стоки, докато правителствените програми и по-ниските лихвени проценти подкрепят разходите на местно ниво.

Днешните данни предполагат, че Европейската централна банка няма да има нужда да засилва мерките за стимулиране на икономиките, но нарастващата безработица в Еврозоната може все още да ограничи потребителските разходи по-късно през годината.

Германската икономика, която е втората най-голяма в Европа, отчита 0.3% ръст в сравнение с първото тримесечие, когато бележи спад от 3.5%. Френската икономика също нараства с 0.3% за второто тримесечие, докато Италия и Холандия дърпат икономиката на Еврозоната назад. Италианската икономика се е свила с 0.5%, докато БВП на Холандия е намаляло с 0.9% през второто тримесечие.

Икономиката на Еврозоната се е свила с 4.6% на годишна база през второто тримесечие, след спад от 4.9% за първите три месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg