БВП на Китай през 2022 г. отблеза едно от най-лошите си нива

988
БВП на Китай през 2022 г. отблеза едно от най-лошите си нива

© Getty Images

Икономическият растеж на Китай през 2022 г. е спаднал до едно от най-лошите си нива от близо половин век, заради  силно засегнатото от строгите Covid ограничения четвърто тримесечие и спада на имотния пазар, съобщава Reuters. 
 
На тримесечна база БВП се забавя, достигайки 0,0% през октомври-декември, в сравнение с растежа от 3,9% през юли-септември.
 
За 2022 г. БВП се повишава с 3%, което е по-ниско от официалната цел от около 5,5% и рязък спад спрямо растежа от 8,4% през 2021 г. Като изключим ръста от 2,2% след първоначалния удар на Covid през 2020 г., това е най-лошото представяне на китайския БВП от 1976 г. насам – последната година от десетилетната културна революция, която разруши икономиката.
 
Миналия месец Пекин внезапно отмени строгите си антивирусни мерки, които силно ограничиха икономическата активност през 2022 г., но облекчаването също така доведе до рязко покачване на случаите на Covid, което според икономистите може да попречи на растежа в краткосрочен план.
 
Други показатели за декември като продажбите на дребно и заводската продукция надминават очакванията, но все още са слаби.
 
Според някои икономисти данните до момента подкрепят очакването, че тласъкът от повторното отваряне на Китай ще бъде анемичен в началото, докато други очакват стабилно подобрение на потреблението и инвестициите.
 
 
Растежът вероятно ще се възстанови до 4,9% през 2023 г., тъй като китайските лидери предприемат действия за справяне с някои ключови пречки за растежа – политиката на „нулева COVID“ и тежкия спад в сектора на имотите. Повечето икономисти очакват растежът да се засили през второто тримесечие.
 
Инвестициите в имоти в Китай са намалели с 10% на годишна база през 2022 г., като това е първият спад от началото на статистиката през 1999 г., а продажбите на имоти са се свили най-много от 1992 г., което предполага, че мерките за подкрепа на правителството са имали минимално въздействие досега.
 
През последните седмици властите въведоха редица политики за подкрепа, насочени към купувачите на жилища и предприемачите в имотния сектор, за да облекчат дългосрочната криза на ликвидността, която забави завършването на много жилищни проекти.
 
Силно възстановяване в Китай може да смекчи очакваната глобална рецесия, но всяко рязко съживяване на азиатския гигант може също така да причини повече инфлационни главоболия в световен мащаб точно когато политиците започват да се справят с рекордните скокове на цените.
 
Китайските компании също така се борят с нарастващите инфекции, което предполага неравномерно възстановяване в близко бъдеще.
 
В допълнение към всичко това населението на Китай през 2022 г. е намаляло за първи път от 1961 г., показват данните.
 
Страната е имала 1,411 милиарда жители в края на миналата година, спрямо 1,412 милиарда година по-рано.
 
Това е исторически повратен момент, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на спад. Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg