БВП на Китай с най-голям ръст от 2007 г.

830
БВП на Китай с най-голям ръст от 2007 г.

Икономическият ръст на Китай се е ускорил през четвъртото тримесечие на 2009 г. до най-високото си ниво от 2007 г., създавайки допълнително напрежение за ограничаването на нарастващото кредитиране, което заплашва да дестабилизира най-бързо растящата голяма икономика в света, информира Bloomberg.

БВП на Китай се е повишил с 10.7% на годишна база през четвъртото тримесечие. Предварителните прогнози бяха за ръст от 10.5%, според проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Данните породиха спекулации, че централната банка на Китай ще започне да вдига основната си лихва и ще затегне ограниченията за местните банки.

Цените на акциите в Азия паднаха веднага след излизането на данните за БВП на Китай преди да възстановят част от загубите си. Индексът MSCI Asia Pacific остава почти без промяна на ниво от 124.24 пункта малко след 12:00 часа в Хонконг.

Потребителските цени в Кита са нараснали с 1.9% на годишна база през декември, което е повече от очакваното. Това е второто поредно повишение след девет понижения. Производствените цени бележат ръст от 1.7%, след като преди това отчитаха спад в 12 поредни месеца.

През тази година светът може би отново ще разчита на Китай да бъде основният двигател на растежа. Световната банка вчера завиши прогнозата си за световния икономически ръст през 2010 г. до 2.7%, в сравнение с прогнозираните през юни 2%. Очакванията за Китай са за ръст от 9%.

След като през миналата година Китай надмина САЩ като най-големия автомобилен пазар в света и Германия като най-големия износител, тази година страната е на път да изпревари Япония като втората най-голяма икономика. БВП на Китай през 2009 г. възлиза на 33.535 трлн. юана (4.9 трлн. долара). .

От Bank of America-Merrill Lynch днес обявиха, че по техни оценки Китай не е изпреварил Япония през миналата година. Икономиката на Япония се свива, но данните са повлияни и от промените във валутните курсове.

Продажбите в Китай нарастват със 17.5% на годишна база през декември, докато промишленото производство отчита повишение от 18.5%.

Третото поредно увеличаване на ръста на икономиката на Китай подчертава рисковете от увеличение на инфлацията и формирането на балони при активите.

Банковите регулатори в Китай вчера потвърдиха, че съществува кредитни лимити за някои банки и обявиха, че ръстът на кредитирането ще се забави през тази година.

Китайските банки се очаква да отпуснат 7.5 трлн. юана заеми през тази година или с около 22% по-малко от рекордните 9.59 трлн. юана отпуснати през тази година.

БВП на Китай нараства с 8.7% за цялата 2009 г., отбелязвайки спад в сравнение с 2008 г. когато се е повишил с 9.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg