БВП на САЩ ревизиран надолу до 3%

1071
БВП на САЩ ревизиран надолу до 3%

Щатската икономика е нараствала през първото тримесечие на годината с по-бавен темп отколкото беше първоначално обявено, след като инвестициите на компании се забавят, а сериозно засегнатите щати ограничават разходите с най-бърз темп от 1981 г. насам.

БВП на САЩ се е увеличил с 3.0% на анюализирана основа през първото тримесечие, показаха днес данни на Министерството на търговията. Първоначалните данни от миналия месец бяха за ръст от 3.2%.

Анализаторите очакваха 3.4% ръст на БВП за първите три месеца на годината, според проучване на Reuters. Икономиката на САЩ нарасна с 5.6% през последното тримесечие на миналата година и вече бележи ръст в три поредни тримесечия.

Ръстът на БВП за първото тримесечие беше ревизиран надолу, след като стана ясно, че разходите на компаниите са нараснали само с 3.1% в сравнение с първоначално обявените 4.1%. Разходите са се увеличили с 5.3% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Инвестициите на компаниите в сoфтуер и оборудване са се увеличили с 12.7% вместо с първоначално обявените 13.4%.

Разходите на държавата и на местните правителства са се свили с 3.9% на анюализирана основа, което е най-голямото понижение от второто тримесечие на 1981 г.

Потребителските разходи обаче, които са от ключово значение за възстановяването на икономиката, са на добро ниво. Те се увеличават с 3.5% а анюализирана основа, в сравнение с обявения преди месец ръст от 3.6%. Въпреки ревизията надолу ръстът е два пъти по-голям в сравнение с увеличението от 1.6% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Това е и най-голямото увеличение от първото тримесечие на 2007 г. насам.

Потребителските разходи, които обикновено съставляват около 70% от икономическата активност в САЩ, са добавили 2.42 проценти пункта към БВП през миналото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg