БВП на САЩ с 5.6% ръст за четвъртото тримесечие

664
БВП на САЩ с 5.6% ръст за четвъртото тримесечие

Икономиката на САЩ е нараснала през последните три месеца на 2009 г. с най-много от шест години насам, показаха днес данни на Министерството на търговията.

Ръстът се дължи на корекция в стоковите запаси, силните бизнес инвестиции и скромните потребителски разходи.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 5.6% на анюализирана основа за четвъртото тримесечие, като повишението беше ревизирано надолу в сравнение с обявения преди месец ръст от 5.9%.

През последната година реалният БВП на САЩ се е увеличил с 0.1%. За цялата 2009 г. БВП пада с 2.4%.

Ревизията на данните беше в тон с предварителните очаквания на икономистите, които прогнозираха намаление до 5.7%.

Около две трети от ръста на БВП за четвъртото тримесечие се дължи на промени в стоковите запаси. Компаниите намаляваха прекомерните си стокови запаси с най-бърз темп от поколения насам по-рано през годината, след което рязко намалиха темпа през четвъртото тримесечие. Промяната в стоковите запаси съставлява по-голяма част от ръста за четвъртото тримесечие.

За настоящото тримесечие, което приключва през следващата седмица, икономистите прогнозират забавяне на ръста до 2.8% на анюализирана основа.

Очаква се растежът да бъде по-балансиран, отколкото през четвъртото тримесечие, с по-голям принос от страна на продажбите и по-малък от корекции в стоковите запаси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg