Червено море ще предпазва Мъртво море от пресъхване

1030
Червено море ще предпазва Мъртво море от пресъхване

Канал ще съединява Червено с Мъртво море. Целта на проекта е да предпази от пресъхване най-соления  воден басейн на планетата, съобщава френският ежедневник Le Figaro, цитиран от РИА Новости.

По информация на изданието проектът се поддържа от френската Агенция по развитие, Световната банка, а президентът на Франция Никола Саркози ще трябва да напомни за проекта по време на визитата си в Израел в края на юни.

Повърхността на Мъртво море е намаляла тройно от 1970 г. насам. Водите на р. Йордан, единствен източник на вода за това море, се употребяват активно и не могат да снабдяват пълноценно морето. Ако ситуацията не се промени, то  може да пресъхне до средата на века, предсказват експерти.

Скоро, по данни на вестника, ще започне разработката на техническата, икономическата и екологична обосновка на проекта, който ще се контролира от френската компания Coyne et Bellier, съвместно с британската ERM.

Планът, известен като „Red Dead“, ще способства не само за спасяването на Мъртво море, като на една маса ще седнат представители на Израел, Йордания и на Палестинската автономия, но и може да разреши кардинално проблема с недостиг на вода в региона.

Постоянният ръст на населението, което означава и повече потребление на вода, доведоха до намаляване на запасите от вода в езерата.

Само в Йордания „ежегодният дефицит на вода е от 500 млн. куб. м.,“ коментира Муса Жумаани, генерален секретар на Агенцията, която работи по възстановяване на долината на р. Йордан.

В някои квартали на йорданската столица Аман вода се подава веднъж на два дни. „Този проект ни е крайно необходим,“ добавил Ури Шани, представител на израелската служба по водните ресурси. „Това би бил един от  начините, който да покажат, че някои неща може да правим със съвместни усилия,“ подчертал Шаддад Аттили, служител от палестинската агенция по водните ресурси.

Представителите на тези страни единодушно наричат проекта с името „Канал на мира“.

Съобразно проекта на брега на Червено море се предвижда строителството на помпена станция. Целта й е да качва водата, която ще потече към Мъртво море, благодарение на наклон от почти 180 километров канал . Силата на водния поток ще трябва да е достатъчна за построяването на електроцентрала, която да снабдява с енергия преработващ завод.

Този завод ще преработва 900 млн. куб. м. морска вода, две трети от които ще са предназначени за Йордания, и една трета за Израел и Палестинската автономия. Останалият дебит на канала (700-800 млн. куб. м.) ще се изтичат в Мъртво море, в случай че не бъдат включени други проекти.

Шимон Перес желае да се възползва от изграждането на канала, като се създадат изкуствени езера, които да допринесат за развитие на туристически бази в сърцето на пустинята Негев.

И все пак на пътя на проекта има и немалко препятствия. Много хора предупреждават за опасност от нарушаване на екологичното равновесие в Мъртво море, ако в него се влее вода от Червено море.

Не бива да се забравя и въпросът за цената на тази операция. По предварителни разчети оценката варира между 2.5 – 4 млрд. щ.д. и десетилетие, потребно за неговото изграждане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg