Четири финтех прогнози за следващата 2019 г.

1542
Четири финтех прогнози за следващата 2019 г.

© Pixabay

Пазарът на финансови технологии се развива с бързи темпове, като стартъпи навсякъде по света се опитват да пренапишат правилата във всяка ниша на финансовата индустрия.

Финтех секторът нараства с големи крачки, като се очаква това да продължи и през следващата 2019 г. Някои прогнози сочат, че в периода 2019 – 2025 г. индустрията с финансови технологии ще запише растеж в размер на 74.16%, пише Forbes.

Стартъпите се фокусират връху най-разнообразни сфери – от видеоигрите до банковото дело и застраховането.

И докато някои индустрии се радват на по-бърз растеж спрямо други, традиционните финансови компании трябва да се подготвят за още по-сериозна конкуренция през идната 2019 г.

Новите канали за за застраховане стават масови

Когато говорим за финтех, застраховането е една от сферите, в които трансформацията става по-бавно.

Но ако прогнозите на Виктория Трейгър, управляващ директор на Felicis Ventures, се окажат правилни, то 2019 г. ще бъде годината на финтех застраховането.

„Ще станем свидетели на промени в това как „застраховането“ прониква там, където върви в пакет с други услуги, като отдаването на жилища под наем или търговията с недвижими имоти“, казва Трейгър.

„Бизнесите ще видят рязко увеличение на всички видове застраховки, които могат да се купят директно онлайн вместо чрез брокер“, добавя тя.

Една зона, в която инвеститорът смята, че ще има „драматичен растеж“, е кибер застраховането, тъй като бизнесите ще започнат масово да разчитат на подобен вид подсигуряване.

Как Wells Fargo се превърна в една от най-големите банки в САЩ?Третата най-голяма американска банка е основана през далечната 1852 година


На фона на това, че хакерите се занимават с все по-сложни неща, а пробивите в сигурността стават все по-бързо и често, компаниите ще искат да се защитят.

Трейгър посочва, че застрахователните технологии ще привлекат много интерес след нова година. Тя очаква да види все повече сливания и придобивания на този фронт.

Онлайн кредитиране и финтех адаптация

Онлайн кредитирането е по-зряла индустрия от финтех пазара, но това не означава, че ще стане жертва на забавяне през следващата година.

Това ще се случи дори при евентуални макроикономически сътресения и спад в нарасването на икономиките по света.

Винс Пашън, изпълнителен директор и основател на LendKey - платформа за кредитиране и онлайн търговия, предрича, че финтех компаниите ще изградят партньорства с банки, като това ще бъде алтернативен източник на приходи както за едните, така и за другите.

По думите на Пашън, финтех компаниите ще направят процеса по одобряване на кредитите дори още по-бърз през следващата година.

„Финтех компаниите ще инвестират в по-висока автоматизация, която да замени ръчното обработване, което ще доведе до по-бързо одобряване на заемите“, казва той.

„Автоматизацията премахва някои неща от процеса по кандидатстване, намалявайки шанса за човешка грешка в обработването на документите за кредит“, добавя експертът.

Финтех компаниите остават частни

През тази година много технологични компании, особено в софтуерната  индустрия, погледнаха към капиталовите пазари.

Airbnb и Uber се очаква да реализират IPO през следващата година, но се очаква те да бъдат изключение, тъй като нагласите сочат, че финтех компаниите изглежда ще останат частни още известно време.

„Данните от капиталовите пазари сочат, че средната възраст, в която компаниите стават публични, е нараснала от 6.3 години през 1980-те години, до 10.2 години през това десетилетие.“, казва Кели Родригес, изпълнителен директор на  Equidate - пазар за акции на частни технологични компании.

Добре дошли в магазините на бъдещетоМоделите, елиминиращи касите на изхода на магазина, са вдъхновени от резултатите, които постига онлайн пазаруването


През 2019 г. изпълнителните директори и бордовете на директорите ще продължат да балансират това дали и кога да се листнат на капиталовите пазари.

Разплащанията с криптовалути ще растат

Към днешна дата виртуалните валути са по-скоро ниша в света на разплащанията, тъй като не успяха да станат масови.

През 2019 г. обаче криптовалутите ще станат все по-предпочитано средство за разплащане, тъй като хората все повече разбират предимствата, свързани с тях, става ясно от думите на Саджа Кон, вицепрезидент Глобални партньорства в компанията за виртурални валути UTRUST. Ниската цена на трансакция е сред основните предимства на виртуалните валути.

Според нея, биометричните технологии ще навлязат масово през 2019 г., на фона на продължаващото високо проникване на мобилните устройства по света. Ще се увеличи и броят на peer-to-peer платформите, достъпни за потребителите.

Европейските технологични стартъпи засенчват Силициевата долинаЕвропейската технологична стартъп сцена се развива с бързи темпове, привличайки вниманието на инвеститорите по света, за сметка на компаниите от Силициевата долина

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...